Fontos szint alá került az olajár

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az OPEC nem változtatott idei globális olajkereslet-előrejelzésén. Közben a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára csaknem 5 százalékkal csökkent a szerdai záróértékhez képest. Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára pedig közel egy hete először csúszott 50 dollár alá.

Nem árasztják el a világot

A szervezet hétfőn ismertetett legújabb becslésében is napi 94,18 millió hordó kereslet szerepel, ami napi 1,2 millió hordóval múlja felül a múlt évit. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének bécsi központjában ismertetett dokumentum szerint a tavalyi napi kereslet 92,98 millió hordó volt, napi 1,54 millió hordóval nagyobb az egy évvel korábbinál. Az OPEC azzal számol, hogy a szervezeten kívüliek idei olajtermelése napi 56,4 millió hordó lesz, napi 740 ezer hordóval kisebb a tavalyinál.

Az olajkartell kőolaja iránti kereslet a júniusi előrejelzés szerint napi 31,5 millió hordó lesz, napi 1,8 millió hordóval több a tavalyinál. Az OPEC adja a világ olajtermelésének csaknem harmadát. Nem hivatalos adatok szerint májusban a 13 tagú OPEC olajtermelése napi 32,36 millió hordó volt, napi 100 ezer hordóval kisebb az áprilisinál. Májusban különösen Nigériában, Venezuelában és Irakban csökkent az olajtermelés. Eközben a szaúdi olajtermelés napi 10,24 millió hordóra emelkedett az áprilisi napi 10,157 millió hordóról.

Az Egyesült Államokban második hete egyre több olajfúrót állítanak újra termelésbe, mert ahogy kezd emelkedni a kőolaj világpiaci ára, a termelés ismét nyereségessé válik. Kérdés persze, hogy ez meddig lesz így, hiszen a piacon még mindig túlkínálat van, és vannak elemzők, akik szerint a második fél évben mérséklődik a keresletnövekedés.

Komoly rallit tud maga mögött az olaj

Hétfőn a WTI 0,7 százalék csökkenéssel 48,74 dolláron állt júliusi jegyzésre, ugyanekkor a Brent ára szintén 0,7 százalékkal 50,16 dollárra csökkent. A kőolaj ára mintegy 80 százalékkal emelkedett az év eleji egy évtizedes mélypontról részben a nigériai és a kanadai olajtermelés akadozása miatt, valamint annak a hatására, hogy jelentősen visszaesett az amerikai olajtermelés, aminek az lett a következménye, hogy csökkenni kezdett az olajfelesleg a világpiacon.

A kőolaj árának az emelkedésére mind több amerikai olajkutat indítanak újra, ennek ellenére a működő olajkutak száma jelenleg még mindig 48 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól.

Ezt olvasta már?

Megugrott a GDP, javítottak az előrejelzésen »