Ha nem is lesz csúcs, de ott leszünk a közelében

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Péter, Pál jeles vallási ünnep, de itt mifelénk, a Kárpát medencében az aratás kezdetét is jelenti. Még van addig ugyan pár nap, de az ország számos helyén megkezdték a gabona levágását.

- Valóban így van - mondja D. Kálmán. - Az idén is előbb kezdtünk. A termelési társulásunkban az őszi árpával indultunk, a hét vége felé, ha minden jól megy, be is fejezzük. Jóllehet itt a Hajdúságban is volt eső az utóbbi napokban, ám a földek olyan állapotban voltak, hogy amint kisütött a nap rájuk mehettünk. Úgy tűnik az idén rendben lesz minden, a terméskilátások jók.

A jó idő segíti az idén a betakarítást

Hasonló az országos tapasztalat is. Kedvező volt az idén az időjárás. A tavasz eleji meleg után megérkezett az eső, ami pótolta a talajból hiányzó nedvességet. Az sem okozott gondot, hogy az aranyat érő májusi csapadék után az elmúlt napokban is megnyíltak az égi csatornák, merthogy rögtön jött utána a napsütés, s most gond nélkül rámehetnek országszerte a gépek a földekre.

- Ez is igaz - teszi még hozzá D. Kálmán. - Mi is néztük az időjárás előrejelzéseket. Bármennyire is fejlett ma már a mezőgazdálkodás, mégis ki vagyunk téve az időjárás szeszélyeinek. Amikor eleredt az eső, fogtuk is a fejünket. Ám a meteorológusok szerencsére nem tévedtek. Igazán nem lehet panaszunk, az idei időjárás kegyes hozzánk. Ami a termésátlagot illeti, szerintem ott leszünk a csúcs közelében.

Országosan is jók a várakozások

Meglehet azonban, hogy országosan az idén valamelyest kevesebb lesz a termés, de a kilátások mégis bíztatóak. Arra számítanak a gazdák, hogy búzából átlagosan legalább 4,6 tonnát sikerül betakarítani a földekről. Ez majdnem annyi, mint amennyi a tavalyi átlag volt. A termés mennyisége ugyan nem éri el várhatóan az elmúlt évi ötmillió tonnát, de bőven elegendő lesz a hazai felhasználásra, sőt bizonyosan jut exportra is belőle.

Az egyéb gabona növényeknél is a tavalyinál valamelyest kisebb termésre lehet számítani. Rozsból közepes termésátlagokat várnak a termelők. A helyzethez hozzá tartozik azonban, hogy a gabonaféleségek termőterülete csökkent valamelyest az idén.

Az árak hasonlóan alakulnak a tavalyiakhoz

Az árak stabilak, s követik a világpiacot. A január óta tapasztalható árcsökkenés valójában lefékeződött, ami szintén bíztató lehet az értékesítés szempontjából. Erről a Földművelési Minisztérium államtitkára úgy nyilatkozott: a malmi búza ára 48 ezer forint tonnánként a legközelebbi szállításra, egy éve ez 46.200 forint volt. A takarmánybúza ára 45.300 forint tonnánként, ez csaknem azonos az előző évivel. A takarmánykukorica 41.600 forint tonnánként, egy éve ez 46 ezer forint volt.

- A hét végén is dolgozunk - mondja N. István, aki Karcag mellett kombájnolja a gabonát. - Szerintem a jövő hét végére végzünk is az aratással. Igazán nem panaszkodhatok. Még a légkondit sem kellett bekapcsolnom. Ki lehetne hagyni a hét végét. De hát a mi fejünk sajátosan működik. Addig nem nyugszunk, amíg nincs a magtárakban a termés.

Ezt olvasta már?

Végét járja a napraforgó aratása Békésben »