Háborús hírek emelik az olajárat

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Líbiai és szaúdi hírek erősítették péntek délután a kőolaj világpiaci árát, a Brent jegyzése már tartósan 60 dollár fölötti.

Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 26 cent emelkedéssel elérte a 60,50 dollárt, a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta ára pedig 32 centtel 56,16 dollárra nőtt.

Kiújultak a harcok Líbiában

A Líbiában kiújult harcok miatt az észak-afrikai ország olajtermelése napi 352 ezer hordóra esett, ami csaknem fele a novemberi átlagnak.

Líbia tagja az olajexportáló országok szervezetének (OPEC), és a hatóságok szeretnék minél hamarabb felfuttatni a termelést a Kadhafi-rendszert megbuktató 2011-es felkelés előtti szintre. Ez azonban egyre távolabbi célnak tűnik, miután a kormányellenes erőket egyre inkább az hajtja, hogy megszerezzék az olajipari létesítmények feletti ellenőrzést.

Kadhafi megdöntése előtt Líbia olajtermelés napi 1,6 millió hordó volt, ennek 85 százalékát Európába exportálta. Líbia fedezte a világ olajfogyasztásának két százalékát. Líbia az afrikai kontinens harmadik legnagyobb olajtermelője Nigéria és Angola után.

Olajár-emelkedéssel számol Szaúd-Arábia

A másik áremelő tényező az volt péntek délutánig, hogy a Bloomberg értesülése szerint Szaúd-Arábia a jövő évi költségvetési tervében 80 dolláros átlagos olajárat vett alapul, azaz azzal számol, hogy stabilizálódik, sőt emelkedik majd az olajár a jelenlegi szintről.

Ezt olvasta már?

Némiképp meghullott a szaúdi GDP »