Harmincéves csúcsra értek az oroszok

| forrás:
MTI/Reuters
| olvasási idő: kb. 1 perc

Októberben harmincéves csúcsra, napi 11,41 millió hordóra emelkedett az orosz olajtermelés az energiaügyi minisztérium pénteken közzétett jelentése szerint.

Szeptemberben napi 11,36 millió hordó volt az olajtermelés Oroszországban, ami szintén csúcsnak számít a poszt-szovjet korszakban. A tonnában megadott oroszországi olajtermelés szeptemberben 46,478 millió tonna, októberben 48,262 millió tonna volt. A napi olajtermelést hordóban a Reuters hírügynökség adta meg tonnánként 7,33 hordó átszámítási aránnyal. A Rosznyeft 0,4 százalékkal napi 4,00 millió hordóra növelte termelését októberben, a Lukoil pedig 0,5 százalékkal napi 1,68 millió hordóra. Oroszország napi 4,826 millió hordó olajat exportált vezetékeken októberben a szeptemberi napi 4,278 millió hordó után.

Az orosz földgáztermelés októberben 63,64 milliárd köbméter volt a szeptemberi 57,64 milliárd köbméter után. A Reuters hírügynökség olajpiaci kereskedők körében végzett felmérése szerint az OPEC olajtermelése kétéves csúcsra emelkedett októberben, elsősorban az Egyesült Arab Emirátusok és Líbia hozzájárulásának köszönhetően, ami több mint ellentételezte a novemberben életbe épő amerikai szankcióknak az iráni exportot csökkentő hatását.

Októberben a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) 15 tagja napi 33,31 millió hordó olajat termelt, 390 ezerrel többet a szeptemberinél, 2016 decembere óta a legtöbbet.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Nő az orosz kőolajexport vámja »