Háromszáz dolláros olajár?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Talán túlzásnak tűnik, de van olyan befektető, aki szerint nagyon afelé tartunk, hogy sosem látott magasságokba emelkedjen az olaj ára.

300?

Pierre Andurand, az olajpiac egyik vezető fedezetialap-kezelője szerint az energiaipari cégek mostanában tapasztalható ódzkodása az olajipari befektetésektől nem elképzelhetetlen, hogy 300 dolláros hordónkénti árhoz vezethet néhány éven belül.

Andurand, aki a Bloomberg szerint gyakran oszt a piaci ár emelkedését jósoló nézeteket, vasárnapi tweetjeiben azt fejtette ki, hogy az elektromos autók elterjedésének hatásától való félelem visszatartja a hosszútávú olajipari befektetéseket.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

„Paradox módon a kereslet csökkenésétől való félelem éppen a legnagyobb kínálati válsághoz vezethet” – írta Andurand. „Ha az olajárak nem emelkednek megfelelő ütemben, nemsokára a 300 dolláros lépték sem elképzelhetetlen.”

Az alapvetően olajpiacban érdekelt Andurand Capital Management LLP vezetője azzal az állásponttal is szembeszállt, miszerint a három számjegyű olajár csökkentené a keresletet. „A száz dolláros olaj nem öli meg a gazdaságot, márpedig efölötti ár kell ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű befektetés induljon meg az USA-n kívül."

A vállalat nem kívánta kommentálni a befektető tweetjeit.

Egyetértésben a szaúdiakkal

Andurand keresletre vonatkozó megállapításai összecsengenek a szaúdi olajminiszter véleményével, aki korábban azt nyilatkozta, hogy az árak tovább emelkedhetnek 75 dollár fölé anélkül, hogy negatív hatással lennének a gazdaságra.

Kalid Al-Fali szerint láttunk már kétszer ilyen magas olajárat is, és a világgazdaság most elbírná a drágább kőolajat. A miniszter 2008-ra utalhatott, amikor összeomlása előtt 150 dollár közelében járt a Brent nyersolaj ára.

Az OPEC-tagországok egyelőre úgy tervezik, hogy fenntartják idén a kitermelés visszavágását, ami nagyban hozzájárult az olajárak emelkedéséhez.

Ezt olvasta már?

Megakrán - Közgyűlési határozatok »