Hatalmas volt a veszteség a sanghaji tőzsdén

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A befektetők együttesen 1 milliárd dollárt vesztettek a sanghaji tőzsde új, technológiai platformján, ahol hétfőn indult a kereskedés.

A Star Market piac 25 cég részvényének az elsődleges kibocsátásával (IPO) indult hétfőn. A befektetők érdeklődése nagy volt, a részvények árfolyama átlagosan 140 százalékkal ugrott meg. A tőzsdére frissen bevezetett cégek tulajdonosai közül hétfőn hárman milliárdosok lettek dollárban számítva. Kedden a 25 részvény közül csak négynek nem csökkent az árfolyama a befektetők nyereségrealizálására.

Az első napi jelentős emelkedés után hétfőhöz képest a 25 vállalat piaci tőkeértéke 9 százalékkal csökkent. Az új tőzsde működése több területen eltér a kínai gyakorlattól. Így például az IPO utáni első öt kereskedési napon semmi nem korlátozza a részvényárak mozgását a Star Market piacon. (Más kínai tőzsdéken már az első kereskedési napon is limitálják az árfolyammozgást, a sanghaji értéktőzsdén például ez a mérték 44 százalék). A Star Marketen az IPO utáni hatodik kereskedési naptól legfeljebb 20 százalékos napon belüli árfolyammozgás lehet fölfelé vagy lefelé, és ha ezt a mértéket átlépi az árfolyam-ingadozás, akkor felfüggesztik a cég részvényének a kereskedését. (Ez is eltér a többi kínai tőzsde előírásától, másutt ugyanis az IPO utáni második kereskedési naptól maximum 10 százalékos napon belüli árfolyammozgás engedélyezett felfüggesztés nélkül.)

Hszi Csin-ping kínai államfő tavaly novemberben jelentette be, hogy a New York-i Nasdaq mintájára Sanghajban új tőzsdei platformot hoznak létre a technológiai vállalatok számára. Pekingi remények szerint a Star Market hozzájárul ahhoz, hogy a kínai cégek elsődleges részvénykibocsátása (IPO) ne New Yorkban vagy éppen Hongkongban legyen. Jelenleg a nagy kínai internetes óriásvállalatok közül az Alibaba és a Baidu papírjai évek óta a Wall Streeten forognak, míg a Tencent a hongkongi tőzsdét választotta. A sanghaji tőzsde adatai szerint már mintegy száz cég jelezte, hogy a korábbi terveivel ellentétben nem Hongkongban, hanem az új sanghaji börzén vezetné be részvényeit.

Ezt olvasta már?

Hatalmas programot jelentett a Fed, emelkednek a mutatók »