Hatezer embert rúg ki a bányavállalat

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A világ egyik legnagyobb platinakitermelő bányászati vállalata, a brit Lonmin arra készül, hogy elbocsátásokat hajt végre a Dél-afrikai Köztársaságban.

Nem éri meg a bányászat?

A pénteken bejelentett intézkedések várhatóan hatezer embert érintenek a vállalat 28 ezer dolgozójából. A döntés oka a nyersanyag világpiaci árának csökkenése és a kitermelés drágulása. Ben Magara, a Lonmin vezérigazgatója elmondta: mintegy 1300 dolgozó esetében már korábban tervbe vett önkéntes távozásról vagy korai nyugdíjazásról van szó.

Sokat esett az ára

Dél-Afrika a világ platinatartalékainak négyötödét birtokolja. Május óta a platina ára azonban 14,4 százalékkal csökkent, az utóbbi négy év alatt pedig a harmadával esett.

"A befektetők, alkalmazottak és az összes partnervállalat hosszú távú érdekeinek szem előtt tartásával, a világpiaci túlkínálat és a magas kitermelési költségek ellensúlyozására döntött az igazgatótanács a Hossy és Newman aknák bezárásáról" - áll a Lonmin közleményében. A vállalat 2011 óta nem fizetett osztalékot.

Veszteséget halmoznak

A platinakitermelő vállalat 90 millió dolláros veszteséget termelt 2014 októbere és 2015 márciusa közötti fél évben, az egy évvel korábbi 213 millió dolláros veszteség után. A helyzetet bonyolítja, hogy Dél-Afrikában 25 százalékos a munkanélküliség, és a szakszervezetek harciasan lépnek fel érdekeikért. A bányászok egyik sztrájkját 2012-ben a rendőrség fojtotta el, ennek során 34 ember életét vesztette.

Joseph Mathunjwa, a bányászok és építőipari munkások szakszervezetének (AMCU) elnöke a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy még nem értesült a Lonmin elbocsátási tervéről. Mathunjwa volt a vezetője a tavaly öt hónapig tartó bányászsztrájknak, amely során 20 százalékos béremelést sikerült kiharcolniuk az érdekvédőknek.