Hűtsünk, ne hűtsünk? - ez bizony jó kérdés

| forrás:
TF információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Bécsi hírek szerint az OPEC-et vezető Szaud Arábia, továbbá Oroszország megkísérlik meggyőzni az olajtermelő tagállamokat júliustól fedezendő a világ olajigényét, de Irán csak kisebb kínálatemelést támogat.

Az Olajexportáló országok (OPEC) olajipari miniszterei találkoznak, hogy határozatot hozzanak a legnagyobb olajfogyasztók, USA, Kína és India felhívására, miszerint az olajárak lehűtése érdekében emeljék a termelés mennyiségét. A nem OPEC tag Oroszország napi 1,5 millió hordós bővítést javasolt míg a szaudi energiaügyi miniszter, Khalid al- Falih csütörtökön bejelentette, hogy a világnak legalább napi egymillió hordós kitermelési többletre lenne szüksége 2018 második felében, erre az igényre a fogyasztóknak választ kell kapniuk. „Meg kell előznünk a 2007 -2008-as olajhiányos helyzet kialakulását” – mondta (amikor 150 dollárt is elért egy hordó olaj értéke).

Az olajkartell múlt év óta napi 1,8 millió hordóval csökkentette a termelés mennyiségét, ezzel a 2016-os 27 dolláros olajárat 18 hónap alatt napjainkra 73 dollárra tornászta fel. Angola, Libia és Venezuella kitermelése naponta 2,8 millió hordót kiesést jelez, míg Irán kibocsátása is csökkenhet az USA bejelentett szankciói miatt. Hírek szerint Irán – az OPEC harmadik legnagyobb kitermelője ellenez minden új kvótát elutasítva Donald Trump több olajra vonatkozó igényét. Az ország olajipari minisztere, Bijan Zanganeh szerint az OPEC tagok túlszállításai összeegyeztethetők a meglévő termelési limitekkel.

Szakértők szerint ez azt jelenti, hogy nagy kitermelők, mint Szaud Arábia, a tervezettnél nagyobb termeléscsökkentést léptettek életbe. A miniszter szerint méltányolható a többletigény, de csak a tagok teljes nézetazonossága esetében – külső nyomást pedig vissza kell utasítani.

Ecuador egy kompromisszumos napi 0,5 – 0,6 millió hordós bővítésre tesz javaslatot. Irak és Venezuela jelentős árcsökkenéstől tart a termelésnövelés esetén, de az iraki olajügyi miniszter Jabar al–Luabi szavai szerint nyitottan megy a pénteki tárgyalásokra, megkísérelve egyeztetni az eltérő érdekeket.

Az olajpiac egyébként a Brent minőséget 73,48 dolláron jegyzi hordónként, ami 1,7 százalékos csökkenés egy nap alatt, mintegy megelőlegezve a termelésnövelést.

Ezt olvasta már?

Angola kész igazodni az OPEC-hez »