Idén feljebb léphet az olaj ára

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Jó évet zárt az olajpiac, nem kis részben az OPEC termelés visszafogási erőfeszítéseinek köszönhetően.

Jó évet zárt az olajpiac, hiszen a WTI hordónkénti határidős ára 2015 áprilisa óta nem járt olyan magasan, mint mostanában. A tavalyi évet záró 60 dollár fölötti árfolyam több mint 10 százalékos éves növekedésről tanúskodik. Vajon mi várható az idei évben?

Kedvez a geopolitikai helyzet

A körülmények az idei évben is kedvezhetnek az árfolyam emelkedésnek – véli Wolf Martin, a KBC junior elemzője. Bár szerinte a piac még mindig inkább túlkínálatos, ezért is hosszabbították meg az OPEC termelési kvótáját, így legalább idén év végéig fennmarad az alacsonyabb volumenű kitermelés a résztvevő országokban.

Ugyanakkor a jelenlegi geopolitikai helyzet is kedvező az olajnak, többek között a mostani iráni tüntetések, Venezuela vesszőfutása vagy a Szaúd-Arábia és Irán között régóta húzódó feszült helyzet mind-mind pozitív hatással lehet az olaj árfolyamának alakulására ebben az évben.

Azért a tengerentúli palaolaj termelésre is érdemes lesz odafigyelni, mert emelkedő olajár mellett egyre többen lépnek vissza a piacra, ami újra nyomást gyakorolhat a fekete arany árára.

70 dollár a célkeresztben

A technikai kép alapján arra hívják fel a figyelmet a KBC elemzői, hogy az árfolyam év végére az 58 dollár környékén mozgó 200 hetes mozgóátlag fölé tudott kerülni. Ami elég erős vételi indikációt jelenthet, hiszen a múltban rendre emelkedés követte a hasonló eseményeket. Ezt tovább erősíti a 60 dolláros ellenállás magabiztos áttörése is. Innen a következő cél a 70 dolláros szint elérése lehet, ami 13,4 százalékos emelkedést jelentene.

Némi óvatosságra inthet, hogy az RSI indikátor már a túlvett zónában mozog, amire közel 7 éve nem volt példa. Emellett az MACD is egyre közelebb kerül egy eladási szignálhoz. Negatív nyomás esetén a mozgóátlagok támaszthatnák meg az árfolyamot 57 és 51 dollárnál.

Ezt olvasta már?

Nőtt a Lukoil profitja »