Így tényleg felrobbanhat az olajpiac

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az orosz energiaügyi miniszter bevallotta, hogy tegnap valóban egyeztetett szaúdi partnerével az olajtermelés befagyasztásáról.

Korábban kiderült

A megbeszélésről egy diplomáciai forrás számolt be kedden Dohából, de Oroszország akkor nem volt hajlandó megerősíteni a hírt. Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter szerdán azt mondta, hogy "valóban tárgyaltam a szaúdi olajügyi miniszterrel, megállapodás is született, de hogy ez pontosan mit tartalmaz, arról egyelőre nem beszélhetek". Ugyanakkor rámutatott arra, hogy az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) és a szervezeten kívüli olajtermelők között Irán nélkül is létrejöhet a megállapodás a termelés szinten tartásáról.

A miniszter úgy fogalmazott, hogy "a megállapodáshoz bárki csatlakozhat, kényszeríteni azonban senkit sem fogunk".

Irán nem változtat az álláspontján

Irán olajipari minisztere, Bijan Zanganeh korábban kijelentette, hogy országának nem áll szándékában csatlakozni a termelés befagyasztásáról szóló megállapodáshoz egészen addig, amíg el nem éri a napi négymillió hordós termelést, ami mintegy harmadával haladja meg a jelenlegi szintet.

Ez napi egymillió hordóval növelné a világpiaci túlkínálatot. Az al-Hayat londoni székhelyű pánarab lapnak a szaúdi olajügyi miniszter szerdán egyebek között arról beszélt, hogy egy esetleges termeléscsökkentés gondolatát még csak nem is érdemes felvetni. Kedden, amikor megjelent a hír arról, hogy Oroszország és Szaúd-Arábia az olajtermelés szinten tartásáról egyeztetett, a kőolaj ára csaknem 4 százalékkal emelkedett.

Régóta várják a találkozót

A dohai ülés összehívásáról február 16-án született egyezség, aznap a Brent hordónkénti ára 32,08 dolláron zárt. Szerdán kilenc órakor a Brent ára 85 cent csökkenéssel 43,84 dolláron állt. Vasárnap Dohában ülnek össze az OPEC és a szervezeten kívüli olajtermelők, hogy megállapodjanak a termelés szinten tartásáról, amitől a kőolaj drágulását várják. Az orosz energiaügyi miniszter szerint mintegy 15 ország részvétele várható.

A dohai ülést összehívó Oroszország, Szaúd-Arábia, Venezuela és Katar azt javasolta, hogy az olajtermelést a januári szinten fagyasszák be. Szerdai nyilatkozatában az orosz energiaügyi miniszter annak a véleményének adott hangot, hogy az idei év végén a kőolaj hordónkénti ára 50 dollár lesz, 2017-2018-ban pedig 60-65 dollár.

Ezt olvasta már?

Fontos partnert szereztek a termesztők »