Így zsákolják az aranyat a Távol-Keleten

| forrás:
Conclude
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az Egyesült Arab Emirátusok idei első negyedévi aranykereslete 16 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, ami alapvetően annak köszönhető, hogy az ott élő vagy turistáskodó indiaiak hazájuk szigorú vámszabályai miatt inkább az Öböl-menti országban vásároltak.

Az arany és a gyémánt volt a két legnépszerűbb importáru az Egyesült Arab Emirátusokban az idei év első három hónapjában, behozataluk 37,9 milliárd dirhamot (10,3 milliárd dollárt) tett ki. A vevők többsége az Öböl-menti arab országban élő vagy oda látogató indiaiak voltak. Dubaiban él a legtöbb indiai bevándorló, akik különösen a fesztiválok, esküvők idején vesznek nagymértékben aranyat - írja a Conclude Daily Gold.

A World Gold Council legutóbbi jelentése szerint az Egyesült Arab Emirátusok 2014 első negyedévi 25,4 tonnás aranykereslete 16 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, ami a szervezet szerint is elsősorban az indiai turisták vételeinek köszönhető, akik így próbáltak mentesülni a 10 százalékos indiai importvám megfizetése alól. Ráadásul a viszonylag alacsony aranyárak is vételre csábítottak. A Dubai Gold and Jewellery Group aranykereskedői és illetékesei szerint sem az emírek, az arabok vagy az európaiak jártak élen az aranyvásárlásban, hanem az indiaiak.

Az új indiai kormány még a tavaszi választásokat megelőző kampány idején a 10 százalékos aranyimport-vám mérséklését helyezte kilátásba, ám megalakulását követően – általános meglepetésre – mégsem változtatott. Hatályban hagyta az úgynevezett 80:20-as szabályt is, miszerint a behozott arany egyötödét exportálni kell, hogy az ország folyó fizetési mérleg hiánya ne növekedjék tovább.

 

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Figyelem, nagyon is drágulhat az arany ára »