Indul a kávé rali?

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Kétéves távlatban igazán ígéretes.

Két évi téblábolás után, úgy tűnik, mocorog valami a kávépiacon. Jellemzően nem a day-traderek és az ideges emberek sportja ez a piac. Ám azt is tudni kell, hogy amikor meglódul a kávé kurzusa, akkor hirtelen nagyot tud menni.

Ez bizony kitörés

A 115 centes mélypontról indult felfelé az Arabica kurzusa, s úgy jutott 130 cent fölé, hogy a 120 centes támasz rendre megfogta a vissza teszteket - mondta Horváth Dávid, a Solar Capital üzletkötője. Hozzátéve: most a 140 centes ellenállást érdemes figyelni, mert egy újabb kitörés komoly ralit indíthat, akár már ezen a nyáron.

Kényes a kávé

A kávé meglehetősen kényes termék, a termés erősen függ az időjárástól. A hírek szerint a megszokottnál valamivel hűvösebb és szárazabb az idő az amerikai kontinensen. Kérdés, persze, hogy miként alakul az időjárás Brazíliában, a legfőbb termőhelyen.

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy az új ültetvények termőre fordulása két-három éves ciklikusságot kölcsönöz a kávépiacnak.

A chartra pillantva, azt láthatjuk, hogy 2013-2014 fordulóján volt hasonló a képlet.

Kétéves távlatban...

Alakul tehát a kávé sztori, de vérmes rövid távú reményeket mégse fűzzünk hozzá. Ez a piac a nyugodt vérmérsékletű, megfontolt befektetőknek ideális.

A mostani helyzetben tehát úgy érdemes pozíciót építeni, ha kétéves távlatban tűzzük ki magunk elé a 180-220 centes célárakat.

Ami 130 centes beszállóval nem is olyan rossz hozam. Pláne a mostani kamatkörnyezetben.

Ezt olvasta már?

Szépen libikókázott a forint »