Nőtt a tartalék, visszaesett a kőolaj ára

| forrás:
MTI/Reuters
| olvasási idő: kb. 1 perc

Csökkent a kőolaj világpiaci ára szerda délután, a Brent jegyzése 72 dollár alá került, miután kiderült, hogy a várakozásoknál lényegesen nagyobb mértékben nőtt az amerikai kereskedelmi olajtartalék szintje a múlt héten.

Az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatala (EIA) szerdán azt közölte, hogy a kereskedelmi olajtartalék szintje 9,934 millió hordóval, 470,6 millió hordóra nőtt az április 26-án végződött héten. A múlt heti tartalékszint 2017 szeptember óta a legmagasabb. Elemzők szerényebb, 2,1 millió hordós növekedést vártak az előző heti 5,479 millió hordós emelkedés után. A benzintartalék 917 ezer hordóval nőtt a várt 1 millió hordó csökkenés helyett, a feldolgozott olajtermékek készletállománya a várt 193 ezer hordó csökkenésnél nagyobb mértékben, 1,3 millió hordóval esett.

Az amerikai kereskedelmi olajtartalék vártnál több mint négyszer nagyobb emelkedésének a hírére csökkenni kezdett a globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára. Röviddel 18 óra után a Brent ára 67 cent (0,93 százalék) csökkenéssel, 71,39 dolláron állt. Ugyanekkor a WTI 1,60 százalék (1,03 dollár) veszteségben, 62,88 dolláron forgott.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Nő az orosz kőolajexport vámja »