Irán egyre jobban belejön az olajtermelésbe

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Irán olaj és gázkondenzátum kivitele napi átlagban felülmúlta a 3 millió hordót márciusban - jelentette be az iráni olajügyi minisztérium.

Irán kivétel

A közleménye szerint a múlt hónapban a kőolaj napi átlagos exportja 2,26 millió hordó, a gázkondenzátumé pedig 745 ezer hordó volt. Az iráni kőolaj legnagyobb vásárlói Kína, India, Dél-Korea, a vállalatok közül pedig a brit-holland Shell, a francia Total a görög Hellenic Petroleum és az olasz Eni.

Az exportra szánt iráni kőolaj mintegy harmadát, napi 700 ezer hordót európai cégek kötötték le márciusban.

Az OPEC tagállamai tavaly novemberben azt vállalták, hogy január 1-jétől napi 32,5 millió hordóra csökkentik a kitermelt kőolaj mennyiségét az októberben felszínre hozott több mint 33,6 millió hordóról. A nem OPEC-tagok decemberben csatlakoztak a megállapodáshoz és 600 ezer hordós csökkentésre tettek ígéretet.

Irán egyike annak a három OPEC-tagországnak Líbia és Nigéria mellett, amely felmentést kapott a termelés csökkentése alól. Az OPEC legutóbbi adatai szerint Irán februárban napi 3,8 millió hordó kőolajat termelt ki.

Tovább csökkentheti a kitermelést az OPEC

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete, az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelő országok Kuvaitvárosban ültek össze az év eleje óta végrehajtott termeléskorlátozás eredményességének és esetleges kiterjesztésének megvitatására.

Jabar Ali al-Luaibi iraki olajipari miniszter a tanácskozást megelőzően újságírókat arról tájékoztatta Kuvaitvárosban, hogy az OPEC főtitkára Mohammed Barkindo vizsgálatot indított a termeléscsökkentés után kialakult piaci helyzet felmérésére és ennek eredményeként valószínűleg a termeléscsökkentés kiterjesztésére tesz majd javaslatot, melynek megvitatása az OPEC következő, májusi közgyűlésén kerülhet napirendre.

Sumákolnak a shortosok az olajpiacon
Mit sem törődik a piac a halmozódó készletekkel. Hiába halmozódnak a készletek, az olaj ára annak ellenére is 50 dollár fölé kapaszkodott, hogy az elmúlt hónapokban az OPEC sem tartotta magát a saját termelési korlátozásához. Vajon mi lehet az oka a shortosok feltűnő visszafogottságának?

Ezt olvasta már?

Hova szakadtak a részvényárak a BÉT-en és hol állunk most? »