Iránon múlik az olajpiac sorsa

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Szaúd-Arábia felajánlotta, hogy csökkenti az olajtermelését, ha Irán vállalja termelésének befagyasztását.

Valamit valamiért

Irán jelenlegi napi olajtermelése 3,6 millió hordó. "Amennyiben Teherán beleegyezik termelésének ezen a szinten történő befagyasztásába, akkor Szaúd-Arábia kész az év eleji szintre csökkenteni saját olajtermelését, ami a jelenleginél alacsonyabb volt" - mondta el több, név nélkül nyilatkozó forrás a Reuters hírügynökségnek.

A szaúdi olajtermelés júliusban rekordszintű, napi 10,67 millió hordó volt, ami augusztusban napi 10,63 millió hordóra mérséklődött. A valamikor szeptemberben Teheránnak eljuttatott szaúdi felajánlás néhány nappal azelőtt látott napvilágot, hogy a jövő héten hétfőn háromnapos nemzetközi energiaügyi tanácskozás kezdődik Algírban.

Iránon múlik minden

A Nemzetközi Energiai Fórumon (IEF) részt vevő OPEC országok, valamint Oroszország képviselői a megbeszéléssel párhuzamosan az olajtermelésről egyeztetnek. Az olajexportálók megbeszélését Venezuela, Ecuador és Kuvait kezdeményezte.

Irán jelenléte kulcsfontosságú, mivel áprilisban, ugyancsak a termelés befagyasztásáról tartott dohai csúcs részben azért bukott el, mert Irán még csak nem is vett részt a tárgyalásokon. A dohai fórumon 18 ország, köztük számos OPEC-tagállam és szervezeten kívüli ország volt ott. Eredetileg azt tervezték, hogy januári szinten fagyasztják be a termelést. Szaúd-Arábia azonban azt akarta elérni, hogy a megállapodáshoz Irán, a térség egyik nagy olajtermelője is csatlakozzon. Teherán ugyanakkor azzal érvelt, hogy több év szankció után januártól szűntették meg a vele szemben elrendelt importkorlátozásokat.

A kialakult túltermelésért éppen ezért nem felelős, és értetlenségének adott hangot amiatt, hogy máris korlátoznák az exportját. Irán ugyanakkor nem varrt el minden szálat, jelezte ugyanis, hogy amennyiben az olajtermelése eléri a szankciók előtti napi 4 millió hordó körüli szintet, Teherán kész bekapcsolódni a termelés befagyasztását célzó egyeztetésekbe. Ehhez a szinthez már közel állt a napi 3,6 millió hordó júliusi olajtermelés.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Ismét 333 forint felett az euró ára »