Japán kézben a legtöbb amerikai állampapír

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Decemberben már a hetedik egymást követő hónapban Japán tulajdonban volt a legtöbb amerikai állampapír.

Az amerikai pénzügyminisztérium honlapján szereplő adatok szerint Japán novemberhez képest 5,9 milliárd dollárral, csaknem 1155 milliárd dollárra csökkentette az amerikai állampapír-portfólióját decemberben. A szigetország 2017 májusa óta tavaly júniusban lett ismét az amerikai állampapírok legnagyobb tulajdonosa.

A listát két évig vezető Kína decemberben 1070 milliárd dollárnyi amerikai állampapírral rendelkezett, ami 19,3 milliárd dollárral kevesebb novemberhez képest. A múlt év utolsó hónapjában az amerikai állampapírok harmadik legnagyobb tulajdonosa Nagy-Britannia volt 332,6 milliárd dollárral, amelyet Brazília (281,9 milliárd dollár) és Írország (281,8 milliárd dollár) követett.

A tíz legnagyobb tulajdonos között van még Luxemburg, Svájc, a Kajmán-szigetek, Hongkong és Belgium. Oroszország négy egymást követő hónap vásárlás után decemberben eladott amerikai állampapírokat, állampapír-állománya decemberben 1,5 milliárd dollárral 9,97 dollárra csökkent.

Két éve áprilisban, a Moszkva ellen hozott szigorú amerikai szankciók következtében Oroszország 48,7 milliárd dollárra csökkentette az amerikai állampapír-portfólióját az egy hónappal korábbi 96,1 milliárd dollárról, májusban pedig már csak 14,9 milliárd dollárnyi összegű amerikai állampapír volt orosz kézben. A legtöbb amerikai állampapírral 2013-ben rendelkezett Oroszország, értéke meghaladta a 150 milliárd dollárt.

Ezt olvasta már?

ENEFI - Rendkívüli tájékoztató »