Keményedik az új típusú háború, jöhet az autóscsata

| forrás:
TF információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Eldurvulni látszik a szemet szemért induló gazdasági csata, kiemelten akkor, ha Trump USA elnök beváltja fenyegetését és büntetővámmal sújtja az európai gyártású személygépkocsikat.

Az Európai Unió számos USA származású árura 25 százalékos vámot ró ki – válaszul az USA korábbi acél és alumínium termék vámintézkedéseire. Az Európa Tanács formálisan elfogadott intézkedése 2,8 milliárd euró étékű USA termékre vonatkozik, beleértve acél és alumínium árukat és agrártermékeket, az édes kukoricát vagy a földimogyorót, továbbá a bourbon viszkit, farmernadrágot és a legendás motorkerékpárokat.

- Nem mi idéztük elő ezt a helyzetet – nyilatkozta több európai politikus,  - de nem maradt más választásunk az USA által tett egyoldalú, jogtalan lépésre.

Megfigyelők szerint a válasz mérsékelt és megfelel a WTO előírásainak. Visszavonás is íelképzelhető, amennyiben az USA is visszavonja 6,4 milliárd euró európai exportra kivetett büntetővámjait.

Trump vámemelése Kanada és Mexikó acélexportját is sújtja, ami tovább exkalálja a furcsa háborút. Kanada ugyanis szintén vámtarifát emel 12,5 milliárd USA dollár értékű importra, július 1-től. Mexikó szintén tarifaemeléssel reagál. Kifejezetten a republikánus érzületű, déli államok termékeit próbálják versenyképtelenné tenni (hús, viszki ...), gyengítendő az elnök pozícióját, figyelemmel a közeledő kongresszusi választásokra. (fotó: www.blog.bazonline.ch)