Keresztet vethetünk a földgázra?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Hétfőtől két hétig közel 200 ország tárgyal Bonnban az ENSZ 23. klímacsúcsán a Párizsi Klímamegállapodás megvalósításának szabályairól. Ha a megállapodásban vállalt célt Európa teljesíteni akarja, akkor sürgősen fel kell hagynia a földgáz-függőségével egy új független klímatanulmány szerint - áll a Magyar Természetvédők Szövetsége közleményében.

Még kilenc év

A tanulmány – melyet a Föld Barátai Európa megbízásából két neves éghajlati kutatócsoport készített – feketén-fehéren bemutatja, hogy az uniós országok csak maximum további 9 évig folytathatnák a jelenlegi ütemben a gáz és más fosszilis tüzelőanyagok égetését, mielőtt a kritikus 2 fokos globális felmelegedésen belül maradáshoz tartozó globális szén-dioxid költségvetés rájuk eső részéből kifogynának.

Még a kibocsátás-csökkentési és fosszilis-kivezetési programok mellett is, a gáznak és más fosszilis tüzelőanyagoknak nem lehet számottevő szerepe az EU energiarendszerében 2035 után. A tanulmány eredményei alapján Európának hamar ki kell vezetnie a fosszilis energiákat energiarendszeréből, hiszen elkötelezte magát a kritikus 2 fokos, de lehetőleg a 1,5 fokos felmelegedésen belül maradás mellett.

A földgáz teljes életciklusára számolt magas szén-dioxid és metán kibocsátások miatt a tanulmány szerzői arra jutottak, hogy “egyértelműen nincs tere, helye annak, hogy további fosszilis tüzelőanyag-készleteket, például gázt, kitermelésbe vonjanak” és hogy “sürgősen szükség van a földgáz és más fosszilis tüzelőanyagok használatának kivezetését célzó uniós programra”.

A figyelmeztetés különösen aktuális, mivel az EU 55 gigaméretű gázprojekt listáját tervezi felterjeszteni közfinanszírozásra. Az elmúlt 3 évben az EU több mint 1 milliárd euró közpénzt költött gázprojektekre. Magyarország pedig évente 109 millió euróval támogatja a fosszilis energiaforrások kitermelését és felhasználását.

Már most el kell kezdjünk leszokni

"Ha az EU a párizsi klímamegállapodásnak megfelelően át akarja alakítani az energiarendszerét, akkor kezdeményeznie kell minden fosszilis tüzelőanyag, beleértve a gáz használatának kivezetését. Ennek már most el kell kezdődnie és a következő 20 éven belül meg kell történnie” – nyilatkozta Kevin Anderson professzor (Tyndall Klímakutató Központ és Teesside Egyetem). 

“A földgáz kitermelése és égetése jelentős mennyiségű metán- és szén-dioxid kibocsátással jár, amelyek az éghajlatot egymástól különböző módon melegítik. Mindkét üvegházgáz kibocsátását jelentősen csökkentenünk kell, hogy az éghajlatváltozás veszélyessé válását megelőzzük, nem elég csak az egyiket csökkenteni” – mondta Dr. John Broderick (Tyndall Klímakutató Központ és Manchesteri Egyetem).

ARC

Rubens Menin, a brazíliai MRV Engenharia e Participações S.A (MRV) alapító...

FIGYÚZZ ! ! !

Már közhely, hogy a mesterséges intelligencia miatt munkahelyek szűnnek meg.

Egy új műholdnak köszönhetően hamarosan minden eddiginél gyorsabb lesz a...

KRIPTOVALUTÁK VILÁGA

35 milliárd vont (31,51 millió dollárt) loptak el.

Történelmi jelentőségű kijelentést tett az amerikai tőkepiaci felügyelet...

ÜZLET

Az Airbus európai repülőgépgyártó konzorcium közölte, kérdésessé válna...

Ezt olvasta már?

Lejtmenetbe kapcsolt egész Európa »

4IG 3500 (-1,13 ) ESTMEDIA 127 (1,60 ) MOL 2606 (-0,31 ) NUTEX 38 (-7,32 ) OPUS 700 (0,14 ) OTP 9940 (-1,39 ) OTT1 270 (-2,17 ) PANNERGY 664 (-0,90 ) RICHTER 5050 (0,70 ) SET Group 255 (1,19 ) ZWACK 17700 (-0,28 )