Két éve nem volt ilyen drága az olaj

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Több mint kétéves csúcsra emelkedett a kőolaj világpiaci ára a legközelebbi határidős jegyzésekben hétfő délután, miután a szaúd-arábiai trónörökös a hétvégén egy korrupcióellenes művelettel megszilárdította hatalmát, és tovább szűkült a rés a kínálat és a kereslet között.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék közül az északi-tengeri Brent hordónkénti ára a januári határidős jegyzésekben 62,90 dollárra, 28 havi csúcsra nőtt. A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) decemberi szállításra napi csúcsán 56,24 dollárba került, 2015 júliusa óta először került az 56 dolláros szint fölé.

Közép-európai idő szerint délután öt órakor a Brent 1,37 százalékos pluszban, 62,92 dolláron forgott, a WTI-t pedig 0,81 százalékos nyereségben, 56,09 dolláron jegyezték.

Letartóztatások a háttérben

Szaúd-Arábiában szombaton vették őrizetbe a királyi családhoz tartozó több herceget, minisztereket és befektetőket, köztük a király unokaöccsét, a milliárdos Al-Valíd bin Talal herceget, a világ egyik leggazdagabb emberét és a Nemzeti Gárda befolyásos vezetőjét, Miteb bin Abdullah herceget a korrupcióellenes bizottság utasítására. A Mohamed bin Szalmán trónörökös vezette bizottságot az intézkedés előtt néhány órával hozták létre, uralkodói rendelettel.

Mi lesz ebből?

Elemzők egyelőre úgy ítélik meg, hogy a világ legnagyobb olajexportőr országa, Szaúd-Arábia nem változtat a nyersolajárak emelkedését támogató politikáján. A gazdaság diverzifikálását célul kitűző Szalmán herceg egyebek között az állami tulajdonban álló olajvállalat, a Saudi Aramco részleges privatizálását tervezi, márpedig a magasabb olajáraknak köszönhetően nő a vállalat piaci tőkeértéke is.

"Úgy véljük, hogy a (szaúdi) királyság ragaszkodni fog a nagy olajexportáló országok kitermeléscsökkentési megállapodásához, és továbbra is a globális olajkészletek csökkentését tartja szem előtt" - jelentette ki Giovanni Staunovo, az UBS svájci nagybank olajpiaci elemzője.

Samuel Ciszuk, a Svéd Energia-ügynökség vezető tanácsadója kiemelte, hogy kissé növekedett a bizonytalanság a szaúdi rendszer stabilitását illetően, ezért indokolt a magasabb olajár.

Kedvező körülmények

Az árakat támogatta az is, hogy amerikai energetikai vállalatok a múlt héten 737 olajfúrótoronyból nyolcat zártak be, ami 2016 májusa óta a legnagyobb szám. Miközben a kínálat szűkül, a kereslet továbbra is erős.

A szinkronikus világgazdasági növekedés és a szállítás új zavarai három éve nem tapasztalt kedvező körülményeket teremtenek az olajáraknak - mutatott rá a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays, amely 6 dollárral, 60 dollárra emelte a Brent negyedik negyedéves átlagárára adott előrejelzését.

A 2018-as évre 3 dollárral, 55 dollárra javította a Brent hordónkénti átlagárára vonatkozó várakozását a Barclays.

ARC

Rubens Menin, a brazíliai MRV Engenharia e Participações S.A (MRV) alapító...

FIGYÚZZ ! ! !

Már közhely, hogy a mesterséges intelligencia miatt munkahelyek szűnnek meg.

Egy új műholdnak köszönhetően hamarosan minden eddiginél gyorsabb lesz a...

KRIPTOVALUTÁK VILÁGA

35 milliárd vont (31,51 millió dollárt) loptak el.

Történelmi jelentőségű kijelentést tett az amerikai tőkepiaci felügyelet...

Ezt olvasta már?

Venezuela napi egymillió hordóval növel »