Kettészakadt az OPEC

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Miközben a tagországok egy része már 114 százalékosan teljesíti a kvótát, addig a többiek csak tovább pumpálják az olajat a túlkínálatos piacra.

Az OPEC tegnap tette közzé szokásos havi olajpiaci jelentését. A publikáció szerint az OPEC kitermelése az elmúlt hónapban napi 151 ezer hordóval 32,59 millió hordóra csökkent, ebben nagy szerepet játszott az iraki, a nigériai, a venezuelai és az iráni termelés csökkenése az előző hónaphoz képest.

Most komolyabban vették a kvótát

Számításaink szerint a 14 fős OPEC teljesítési aránya októberben 60 százalékra javult a szeptemberi, korrigált 46 százalékról, de így is messze elmaradt az első félévben látott szintektől – mondta Kovács Bálint, az Equilor elemzője. Hozzátéve: a kitermelők közül ismételten a szaúdiak teljesítették túl az előírt kvótájukat, azaz nagyobb mértékben fogták vissza kitermelésüket, mint a 2016-os októberi referenciaérték.

Hozzájuk hasonlóan a nagyobb termelők közül még Irán és Algéria haladta meg a kvótát, míg a többi tagország jócskán elmaradt az előírt mennyiségektől – folytatta. Nem meglepő módon a felmentett Nigéria és Líbia is messze az októberi értékek feletti kitermelési szintet mutattak, ahol Líbia az előző havi értékéhez képest tovább növelte olajtermelését.

A kemény mag 114 százalékon pörög

Mint mondta, a Nigéria, Líbia és Irak nélkül vett OPEC tagok kitermelése már bőven megfelelt a programban foglaltaknak, hiszen a teljesítési ráta így 114 százalékos lenne októberben.

Az OPEC programjával kapcsolatos problémák nem új keletűek, azonban a felmentett tagok integrációja égető kérdés, hiszen nélkülük a globális olajpiaci többlet leépítésére kevés esély mutatkozik. Többek között emiatt is lehet érdekes a november 30-i OPEC ülés, ahol a program további sorsára dönt a szervezet.

Már nem elég a hosszabbítás

A piaci várakozások szerint a programot további fél évvel, 2018 szeptemberéig hosszabbíthatják meg, de reális esély mutatkozik az év végéig tartó hosszabbításra is. Ugyanakkor a piac számára a kitermelési kvóta kiterjesztése a felmentett országokra, vagy a kvótának a növelése lenne nagyobb meglepetés.

Ahhoz, hogy az OPEC ülése hosszabb távon is áremelkedést indukáljon a piacon, az utóbbi két pont mindegyike szükséges, így a program szigorítása és Nigéria, valamint Líbia integrálása is.

Ezt olvasta már?

Nem kecsegtet jó hírekkel Kína »