Kevesebb kőolaj, több gáz kell a jövőben

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A világon 2040-re a mostaninál 60 százalékkal több energiára lesz szükség, szakértők szerint a kőolaj-felhasználás mértéke csökkenni, a földgáz és a megújuló energiaforrások aránya viszont ezzel párhuzamosan nőni fog - olvasható a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) csütörtökön közzétett előrejelzésében.

A szervezet idei jelentése szerint a világgazdaság 160 százalékkal, a globális energiafogyasztás viszont az energiahatékonyság javítása miatt "csak" 60 százalékkal fog növekedni a következő 25 évben.

A napjainkban még a legfontosabb energiaforrásnak számító kőolaj jelentősége valamelyest mérséklődni fog. A jelenlegi 32-ről a jelzett időszak végére 25 százalék alá fog csökkenni a részesedése az energiatermelésből. Ez azonban csak relatív csökkenés, a világ kőolajtermelése a szakértők szerint a mostani napi 91 millió hordóról 2040-re 99,6 millióra fog emelkedni.

A kőolaj helyét minden bizonnyal a szén fogja átvenni, részesedése a Bécsben nyilvánosságra hozott dokumentum szerint 27,1 százalékra fog nőni a világ energiatermeléséből. A földgáz-kitermelés a palagáz-forradalom miatt nagy valószínűséggel meg fog duplázódni. A földgázból nyert energia részesedése a 2010-es 21,5-ről 27 százalékra fog nőni az előrejelzés szerint.

Az OPEC szakértői szerint a nukleáris energia felhasználása a fukusimai atomkatasztrófa ellenére 60 százalékkal fog nőni 2040-ig, az atomerőművek a világ energiatermelésének 5,7 százalékát fogják adni.

A vízenergia és a biomassza felhasználása egyaránt 60 százalékkal fog nőni, előbbinek 2,4, utóbbinak pedig 9,4 százalékra emelkedhet a részesedése a globális energiatermelésből. A többi megújuló energiaforrásból megtermelt villamosenergia részesedése a 2010-es 0,7-ről 4 százalékra fog nőni.

Az OPEC szerint 2040-re a jelenlegi egymilliárddal szemben 2,16 milliárd autó fog futni az utakon, a gépjárművek üzemanyag-fogyasztása azonban ezzel párhuzamosan évente 2,2 százalékkal fog csökkenni.