Kilőtt a szója árfolyama

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Tegnap közzétették az USDA riport, az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium adatát, melynek következtében masszív elmozdulások voltak a gabonák árfolyamában. A szója jelentőset ment a tegnapi kereskedésben. A kukorica kisebb, 4 százalékos elmozdulást produkált tegnap.

Ezért termeszthetnek kevesebb szóját idén

Nettó 97 ezer forint a tavaszi kalászos növények vetőmagjaira vonatkozó, egy tonnára vetített ár, amelyet a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács tájékoztató jelleggel tett közzé. Az illetékes bizottság ülésén elhangzott: közepes vetőmag keresletre számítanak 2016-ban. Növekvő érdeklődés kísérheti a sörárpát, a szójatermesztési kedv viszont csökkenhet - tudtuk meg a terméktanácstól.

Mint Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke elmondta: a visszajelzések szerint közepes vetőmag keresletre lehet számítani a tavaszi kalászosok esetében.

Takács Géza kifejtette: 2020-ig a fehérjenövények, köztük a GMO-mentes szója termesztéséhez hektáronként 60 ezer forint támogatást kapnak a gazdák, így az elmúlt évben a termőterület és a szóját termesztő gazdaságok száma jelentősen megemelkedett: 2015-ben több mint ötven százalékkal nagyobb területre, 77 ezer hektárra vetettek szóját.

A sok esetben hiányzó feltételek és tapasztalatok miatt a termelés színvonala csökkent. A gondokat a kedvezőtlen időjárás is tetőzte. Emiatt várhatóan 2016-ban némileg alábbhagyhat a szójatermelési kedv. A növekvő termeléssel párhuzamosan egyébként a szója vetőmag termesztése is megnövekedett.

Ezt olvasta már?

Erősebb pozícióban találtuk a forintot péntek reggel »