Kilőtt az alumínium, esik a cukor és a kávé

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Régóta nem látott szintre emelkedett az alumínium ára kedden, és szakértők szerint további drágulás várható a Ruszal orosz alumíniumipari céggel szembeni amerikai embargó hatására. A nyerscukor ára két és fél éves mélypontra esett kedden azokra a felerősödött várakozásokra, hogy a jelenlegi túlkínálat a vártnál is tovább tart, eközben az arabica kávéfajta ára kilenc havi legalacsonyabb szintjére csökkent.

Embargó után

Az alumínium ára kedden napközben 2011 szeptembere óta legmagasabb szinten, 2435 dolláron állt tonnánként. A CRU Group tanácsadó szerint ha a jegyzés áttöri a 2800 dolláros ellenállási pontot, akkor 3000 dollárig is emelkedhet az alumínium ára. Ezen a szinten legutóbb 2008-ban volt jegyzés.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Az alumínium áprilisban csaknem 20 százalékkal drágult a londoni fémtőzsdén (LME). Az áremelkedés azt követően indult, hogy két hete az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta az orosz Ruszal céget, amely a világ második legnagyobb alumíniumipari vállalata. A Ruszal adja a világ alumíniumtermelésének 6-7 százalékát. A Ruszal termékeinek mintegy ötödét az amerikai piacon értékesítette.

Elemzők szerint nagy eséllyel csődbe is juthat a cég, ha nem sikerül közvetett módon, harmadik fél bevonásával fenntartani az amerikai kivitelt. Szakértők szerint egyértelműen Kína lenne a nyertese annak, ha a piacról kiesne a Ruszal, vagy akár látványosan gyengülnének pozíciói.

A Ruszal Hongkongban jegyzett részvényének árfolyama a múlt héten mintegy felére esett. A konkurens kínai China Hongqiao Group és Alumina árfolyama 1,4 százalékkal, illetve 5,2 százalékkal emelkedett.

Esik a cukor és a kávé

Az Intercontinental Exchange (ICE) New York-i határidős jegyzésében a nyerscukor májusi ára 0,17 cent, 1,4 százalék csökkenéssel, 11,81 centen állt 16 órakor. Röviddel korábban két és fél éves mélyponton, 11,77 centen is jegyezték.

Szakértők azt mondták, hogy a jó indiai és thaiföldi cukortermésről szóló hírek árcsökkentő hatását nem befolyásolta, hogy a vártnál gyengébb a kelet-közép-brazíliai termés.

A fehércukor ára 2015 szeptembere óta a legalacsonyabb szintre, tonnánként 336 dollárra esett augusztusi jegyzésre.

Az arabica ára 1,1550 dollárra csökkent fontonként (1 font 45,36 dekagramm) kedden napközben, utoljára 2017 júniusában állt ilyen alacsonyan a termény jegyzése. Az arabica árát elsősorban az nyomja le, hogy a vezető kávétermelő Brazíliában rekordmagas termésre van kilátás.

XTB az ESMA szabályozásáról

Az európai Forex piac rendkívül fontos kihívásokkal fog szembenézni a 2018-as...

Személyes pénzügyek, hitel, öngondoskodás

4,144 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget értek el.

A meghirdetett mennyiségnél 6,5 milliárd forinttal nagyobb az összeg.

Szabálytalan műveletek miatt 4,9 milliárd dolláros a bírság.

ARC

Életének 66. évében súlyos betegség után elhunyt Sergio Marchionne, a Fiat...

Mike Manleyt választották a Fiat Chrysler élére.

Deviza

Hétfőn öt nullát vágtak le a helyi pénznem végéről.

Csaknem 7 százalékkal gyengült a török líra a dollárral szemben

KRIPTOVALUTÁK VILÁGA

A kiberbűnözők az elmúlt évben 21 ezer ether kriptovalutát kerestek.

Önállóan forgalomképes blokklánc-alapú kriptovalutát hoztak létre.

Ezt olvasta már?

Maradt az ék alakzatban a BMW »