Kínának Afrika aranya is kell

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A kínai állami tulajdonú China National Gold Corporation (CNG) elállt Tanzánia legnagyobb aranytermelője, az African Barrick Gold (ABG) felvásárlásától - olvasható az aranybefektetésekkel foglalkozó Conclude Zrt. MTI-hez eljuttatott egyik legutóbbi elemzésében.

A CNG Kína legnagyobb aranytermelője, amely emellett ezüstöt, rezet is bányászik és finomít, egyúttal kereskedelmi forgalomban eladható arany- és ezüstrudakat, aranyport és -szemcséket, nyersrezet állít elő. Leánycégei több mint 40 országban vannak jelen.

A CNG-n keresztül terjeszkedő kínaiak a politikai kockázatok ellenére sem mondhatnak le az afrikai irányról, mivel az Egyesült Államokban, Ausztráliában még ennél is nehezebb terep várna rájuk, ahol az amerikai-kanadai-ausztrál irányítású nagy bányatársaságok "foggal-körömmel" ragaszkodnak pozícióikhoz.

Az elemzés szerint a kínai államnak sok aranyra van szüksége. A napokban rendezett nagyszabású shanghaji pénzügyi konferencián hitet tettek amellett, hogy a renminbi (jüan) a világ tartalékdevizává váljon. Ennek fedezetéül a jelenleginél sokkal több aranyat szeretnének Kínában tárolni - olvasható a Conclude Zrt. anyagában.

Ezt olvasta már?

Nő az arany mennyisége az oroszoknál »