Lassabban fogy az arany, mint egy éve

| forrás:
TFinformáció
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Az Arany Világtanács legfrissebb elemzésében az idei harmadik negyedév keresleti adatait értékeli. Az aranykitermelő vállalatok érdekképviseleteként működő szervezet megállapítja, hogy a tavaly július-szeptemberi időszakhoz képest idén ugyanebben az időszakban 11%-kal csökkent az arany iránti kereslet a világban.

A csökkenés mértéke a bázisperiódus kiugró keresletére vezethető vissza, miközben a mostani 1.084,6 tonna még így is felette van az utóbbi öt év 984,7 tonnás negyedévi átlagának – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

A globális kereslet visszaesése ellenére az Arany Világtanács (World Gold Council) erőteljesnek nevezi a kereslet legutóbbi alakulását, amely éves összehasonlításban ugyan csökkenést mutat, az előző negyedévvel összevetve viszont 10%-os bővülésnek felel meg. Az éves összehasonlító adatok kommentálásánál Marcus Grubb, a szervezet igazgatója ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a bázisként használt 2011-es harmadik negyedév rendkívüli időszak volt az arany piacán, amelyet nehéz lett volna az idén túlteljesíteni. Tavaly ekkor hágott tetőfokára az európai adósságválság valamint az amerikai adósságplafon megemelése körül kialakult patthelyzet okán a nemesfém iránti befektetői érdeklődés, ami végül a máig érvényben lévő történelmi árcsúcshoz is vezetett.

Az elmúlt negyedév keresleti csökkenése főként a befektetési célú aranyvásárlások (rudak és érmék) visszaesésének számlájára írandó. Ez a 293,9 tonnát kitevő keresleti tényező 30%-kal maradt el a tavalyi bázisperiódusban mért adattól, de a visszaesés ellenére is még 13%-kal meghaladta az elmúlt öt év negyedéveinek 260,6 tonnás átlagát. Mindemellett a legutóbbi negyedévet a nyári hónapok, a számos bizonytalansági tényező és a több országban mérséklődő infláció miatt általában is a befektetők visszafogottsága jellemezte, de az arany piacára rányomta még a bélyegét a megelőző időszak hosszan elhúzódó árfolyam-konszolidációja is.

A harmadik negyedévi adatok elemzésével kapcsolatban kiadott közlemény kiemelten foglalkozik az aranyba fektető tőzsdén kereskedett alapok (Exchange-traded fund, ETF) fejlődésével. Ez az alig egy évtizede éppen az Arany Világtanács kezdeményezésére megszületett befektetési forma sajátos módon ötvözi a fizikai aranyvásárlást az értékpapírosított befektetésekkel, és egyre nagyobb népszerűségnek örvend különösen az Egyesült Államokban. Az arany-ETF-ek iránti kereslet 2011 és 2012 harmadik negyedének összehasonlításában 56%-kal emelkedett.

Egy másik pozitív adat a harmadik negyedévből, hogy az indiai piac legutóbb már a fellendülés kezdeti jeleit mutatta. Idén július és szeptember között 223,1 tonna arany fogyott Indiában, ami 9%-kal több mint a tavaly ilyenkor regisztrált 204,8 tonna. Ezen belül 7%-kal több ékszert (136,1 tonna) vettek az indiai szubkontinens lakói és 12%-kal nőtt a befektetési arany (87 tonna) iránti kereslet. Az ékszereladások fellendülése a hagyományosan erős keresletet generáló őszi házasságkötési és fesztiválszezonra vezethető vissza, míg a befektetési arany szegmensen belül az érmeeladások ugrottak meg jelentősebb mértékben. A jelek szerint az indiaiak hozzászoktak tehát az utóbbi időszak megnövekedett árszínvonalához, és az emelkedő árak sem fogták már vissza a vételi kedvet.

 

Más képet mutat ugyanakkor Kína, amely az év első felében még felülteljesített az egy évvel korábbi időszakhoz képest. A mostani harmadik negyedévben azonban 8%-os csökkenést mutatnak a kínai adatok 176, 8 tonnára a tavalyi 191,2 tonnával szemben. Érzékelhető lassulás figyelhető meg az utóbbi években lendületesen bővülő kiskereskedelmi hálózat lelassulásában, ami visszafogottabb készletfelhalmozásban és a divatékszerek csökkenő számú eladásában mutatkozik meg. Ez az ékszerarany keresletében 6%-os a visszaeséshez vezetett. A befektetési célú aranynál a romló teljesítményű kínai gazdaságot övező negatív hangulat hatására azonban még ennél is több, 12%-os csökkenésről ad számot a statisztika, igaz ez adat is még 19%-kal meghaladja a hosszú távú átlagot.

A központi bankok 97,6 tonna aranyat vásároltak az értékelt negyedévben. Az elmúlt hét negyedévből hatszor alakult 100 tonna körül a jegybankok aranyvásárlása, ami radikális fordulat a 2010 előtti időszakhoz képest. Az elmúlt negyedév figyelemreméltó aranyvásárlói közé tartozott többek között Brazília (+1,7 tonna), Paraguay (+7,5 tonna), és Dél-Korea (+16 tonna). Mindeközben a tanulmány megállapítja, hogy az úgy nevezett Központi Banki Arany Egyezmény (Central Bank Gold Agreement) hatálya alá eső országok egész éves aranyeladásai mindössze 5,9 tonnára rúgtak eddig az idén. Ez az 1999-ben aláírt egyezmény kezdete óta eltelt időszak legalacsonyabb éves eladási adata, amiben nem várható változás a jegybankok fokozott diverzifikálási igényeinek köszönhetően a továbbiakban sem.

A sajtót videóüzenetben tájékoztató Marcus Grubb úgy fogalmazott: „Az arany kezdi újra felépíteni önmagát a pénzügyi rendszer részeként. Középtávon a Nyugat mennyiségi lazításra irányuló kezdeményezései valamint a Kelet tartós növekedési sztorija, különösen ami Indiát és Kínát illeti, párosulva az Ázsiában szezonálisan erős következő negyedévvel, kiváló előjelek az arany piacának további növekedésére vonatkozólag.”

 

Ezt olvasta már?

Fájdalmas nyomokat hagyott a vírus Ausztriában »