Leépítették az olajlongokat a befektetők

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A legutóbbi, az április 19.- április 25. hetet magába foglaló COT-riport szerint a hedge fundok összességében csökkentették az árupiaci kitettségüket.

A legnagyobb mértékben az olajból szálltak ki a spekulatív befektetők, akik - a geopolitikai kockázatok csökkenésére és az ebből eredő, az olaj árára ható újabb nyomásra reagálva - egy hét alatt csaknem teljesen megszüntették azt a long állományt, amit az előző három hétben felhalmoztak - írja összefoglalójában a Saxo Bank.

Az ezüst alulteljesített az arannyal szemben a francia választás előtt és után is, így az alapok immár második hete nettó eladói a fémnek, amely április elején még rekord long állományt mondhatott a magáénak. Az aranyban viszont már a hatodik hete nettó vevők a hedge fundok, jóllehet itt az eladások is nőnek.

Árupiac

A mezőgazdasági termékek továbbra is nyomás alatt vannak, és a cikkek nagyobb részét adták az alapok. A fő élelmiszer-növényekben rekord méretű short állomány gyűlt össze, és ebben a kukorica és a búza megnövekedett short pozíciói fontos szerepet játszanak.

Mindkét terméknél magas a kockázata annak, hogy a jelenlegi negatív kilátásokban bekövetkező akár kis változás is nagy nyomást eredményezzen a short pozíciókra. A búza short pozíciói különösen ki vannak téve ilyen kockázatnak: a fő észak-amerikai termőterületeket sújtó kései hóviharok például olyan áremelkedést okoztak egy nap alatt, amelyre már meg is indult a shortok zárása.

Devizák

Az alapok növelték a kitettségüket az euróban, az angol fontban és a jenben, míg a dollár és a nyersanyag-devizák tekintetében nettó eladók voltak az április 25-vel záródó időszakban. Ez az a hét volt COT-riportok keddtől keddig tartó ciklusaiban, amely magába foglalta a francia elnökválasztás első fordulóját. A francia választást követő euró rali 6 százalékos csökkenést hozott az alapok nettó short pozíciójában.

Az angol font short pozíciók állománya második hete csökken, és mostanra a fele annak, ami a júniusi előrehozott választások bejelentésekor volt.

A kanadai dollár nettó short állománya 16 hónapja nem volt ilyen magas, míg az ausztrál dollár nettó long állománya 26 százalékkal csökkent.

Ezt olvasta már?

Vegyesen alakult a forint sorsa »