Lefelé csúszkál az olajár – olcsóbb lehet a benzin

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

Hat hete nem látott alacsony szintre esett a kőolaj árfolyama. Fontos rövid távú tényező az USA olajkészleteinek alakulása.

A szíriai válság kapcsán várt kőolaj rali – úgy tűnik – ezúttal elmarad, a fontosabb börzéken lefelé csordogálnak az árak. Olyannyira, hogy hét hete nem látott alacsony szintre esett a kőolaj ára (Az északi-tengeri Brent könnyűolaj jegyzése kedd este hordónként - 159 liter - 107,95 dolláron járt.). A tavaszi száz dollár alatti idei mélypont megismétlése ugyan még messze van, de az elemzők egy része fordulatra figyelmeztet.

Rohani enyhülésre számít

Kétségtelen tény, a piacokat rendre sokkoló geopolitikai okok ma nem látszanak olyan élesnek, mint mondjuk néhány hete, amikor az Amerikai Egyesült Államok elnöke Szíria fegyveres megregulázását helyezte kilátásba. Ráadásul éppen a minap nyilatkozott arról Irán új elnöke, Haszan Rohani, hogy országa nem fog a jövőben nukleáris fegyvereket építeni. Az iráni belpolitikában mérsékeltnek számító Rohani az amerikai NBC-nek azt mondta, teljes jogkörrel tárgyalhat a nyugati országokkal Teherán vitatott urándúsítási programjáról. A levelet, amelyet Barack Obama küldött neki, pozitívnak és konstruktívnak minősítette. Az ENSY közgyűlésén hétfőn Rohani megerősítette álláspontját, amit az enyhülés jeleként értelmeztek a résztvevők.

Az ár rövid távú csökkenésének irányába hatnak egyéb tényezők is. A többi között az, hogy Nigéria olajtermelő kapacitása 2,4 millió tonnára emelkedett. Afrika legnagyobb olajtermelője naponta hatszázezer tonnát termel. Meglepetésnek számít, hogy Líbia kőolaj kitermelése az elmúlt hetekben 800 ezer hordóra bővült, nem kizárt, hogy az észak-afrikai térség egyik legjelentősebb ,,olajországának” teljesítménye lassan visszatér a polgárháborút megelőző szintekre.

Fontos rövid távú tényező a kőolaj árának alakulásában az, milyenek az amerikai kőolajkészletek. Az erről szóló jelentését hamarosan publikálja az amerikai ásványolaj szövetség. Becslések szerint az olajkészletek 800 ezer hordóval eshettek a múlt héten. A benzinkészletek 500 ezer hordóval, míg a dízel és a fűtőolaj készletei vélhetően 1 millió hordóval apadhattak.

Erősödik Kína szerepe

A világ legjelentősebb olajtőzsdéinek résztvevőit persze az izgatja leginkább, hogyan alakul a WTA és a Brent típusú olaj ára hosszabb időszakban. Ebből a szempontból az egyik jelentős tényező Kína szerepe. Az ország nemzeti energiahivatalának volt vezetője, jelenlegi főtanácsadója egy nyilvános rendezvényen arról beszélt, hogy a világ második gazdaságában rohamos mértékben nő az energia iránti kereslet, tavaly az ország összesen 3,62 milliárd tonna szénegyenértéket használt fel. Ezzel a világ legnagyobb energiatermelőjévé és -fogyasztójává vált. Nyers kőolajból 2012-ben a nettó import 270 millió tonna volt, legnagyobb külföldi forrása Szaúd-Arábia. Kína kőolaj importja, a főtanácsadó szerint, az idén elérheti a 300 millió tonnát. A fejlődés óriási, ha azt nézzük, hogy Kína 1993-ban vált nettó importőrré kőolajból. Az értékelésekkel azonban jó óvatosan bánni, hiszen ismert, hogy a kínai gazdaság növekedése ugyan rendkívül jelentős, de lassult az ütem a korábbi évekhez viszonyítva. Ez pedig kihathat az energiafelhasználásra is, arról nem is beszélve, hogy a távol-keleti ország gőzerővel fejleszti alternatív energiaforrásait is.

További aktualitás az észak-amerikai palaolaj. Drámaian megváltoztatta a világ olajellátásáról az utóbbi évtizedekben kialakult képet a palaolaj megjelenése, a Kőolajexportáló Országok Szervezetének szerepe nem nő, hanem csökken az OPEC-en kívüli államok javára – fogalmazta meg jelentésében a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA). A PricewaterhouseCoopers aktuális elemzése szerint a palaolaj kitermelése 2035-re elérheti a napi 14 millió hordót, az akkori olajtermelés 12 százalékát. (A palaolaj olyan nyersolajfajta, amelyet magas szervesanyag-tartalmú üledékes kőzetekből állítanak elő. Az olajpalát elsősorban fűtőanyagként, illetve a tengerhajózásban hajtóanyagként hasznosítják jelenleg.)

2014-ben emelkedik az olajszükséglet

Az IEA szerint a világ olajszükséglete 2014-ben napi 1,2 millió hordóval (1 hordó = 159 liter) emelkedik az idei 0,93 millió után, az OPEC-en kívüli országok termelése ennél nagyobb mértékben bővül. Következésképpen az OPEC olaja iránti kereslet jövőre napi 29,4 hordóra csökken az idei 29,6 millió hordóról. Az OPEC jelenleg napi 30,61 millió hordót termel. A prognózisok szerint az észak-amerikai kínálat 2014-ben napi 1 millió hordóval bővül, a Brazíliában, Kazahsztánban, Azerbajdzsánban és az Északi-tengeren belépő új mezők termelése várhatóan ellensúlyozza a másutt esetleg bekövetkező termeléscsökkenést.

Az olajpiac jelenleg viszonylag nyugodt. Az elmúlt évek, évtizedek tapasztalata azonban azt mondatja, ez a nyugalom csak átmeneti. A közelmúlt fejleményei közül figyelmeztető az iráni probléma, a líbiai polgárháború, vagy éppen a szír válság. Olyan – egyébként nem jelentős olajtermelő – államok, mint például Egyiptom problémái megmozgathatják az olajárat. Napi 3 millió hordó olaj halad át azonban a Szuezi-csatornán és a SUMED vezetéken, amely összeköti a Szuezi-öbölben lévő Ain Szukhna olajkikötőt a földközi-tengeri Szidir Kedir terminállal. A Szuezi-csatorna esetleges lezárása 15 nappal hosszabbítaná meg az Öböl menti olaj útját Európába.

A fekete arany árfolyama most lefelé csúszkál. Ennek vannak kedvező hatásai. Szűkebb pátriánkban például olcsóbb lehet az üzemanyag. Hosszabb távú összefüggésben azonban összetettebb a kép, a kereslet erősödése várható.

4IG 610 (0,66 ) AKKO Invest 417 (0,12 ) ALTEO 770 (-1,28 ) ANY 1155 (-0,43 ) APPENINN 338 (0,45 ) AutoWallis 82 (1,86 ) CIGPANNONIA 284 (1,07 ) DELTA 82 (2,75 ) Gloster 2580 (-0,77 ) MOL 1638 (0,18 ) MTELEKOM 365 (-0,54 ) Megakran 4 (-11,11 ) OPUS 234 (1,52 ) OTP 9260 (1,20 ) OTT1 165 (-0,60 ) PANNERGY 678 (0,30 ) RABA 790 (1,02 ) RICHTER 6650 (2,31 ) SET Group 58 (0,70 ) TAKAREK 430 (1,42 ) WABERERS 1200 (4,35 )