Legjobb lenne aranytömbökön ülni

| forrás:
TF információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Augusztus közepén kisebb fajta sokk érte a befektetőket. Az arany ára tizenöt hónap után először 1.200 dollár alá esett. A nemesfém áttörte ezt a pszichológiailag fontos határt, s ráadásul az eladási nyomás tovább emelkedett.

Az okok természetesen sokfélék lehetnek. Gondoljunk csak újonnan az USA és Kína közötti kereskedelmi háborúra és annak eszkalálódására. Vagy a törökországi fejleményekre, amelyek az ottani pénz, a líra súlyos turbulenciáját váltották ki. És akkor még nem beszéltünk Venezueláról, vagy frissiben az olasz adósságminősítés rontásáról, az indiai rúpia közelmúltbeli értékcsökkenéséről és egyebekről...

Az természetes, hogy ilyen esetekben a befektetők biztonságos menedéket keresnek. Az utóbbi hetekben a dollár tűnt ilyennek, amit az USA valutájának árfolyam tendenciája is igazolt némiképp. Rövid távon ez érthetően lehet megoldás.

Hosszabb távon azonban nyilvánvalóan ismét átalakul ez a tendencia. Ráadásul úgy tűnik, a  technikai korrekció is bekövetkezett, s az ár ismét ott van az 1.200 dolláros szintnél. Nemrég a Commerzbank szakértői figyelmeztettek arra, hogy az 1200 dollárnál alacsonyabb árak korábban megnövekedett vásárlási érdeklődést mutattak. Az is elgondolkoztató, hogy az amerikai dollár hogyan viselkedik a közeljövőben. Nem meglepő ezután, hogy a szakértők változatlanul úgy vélekednek, az arany a portfolió-diverzifikáció megfelelő eszköze.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

A Citigroup rekordmagas aranyárral számol »