Lesz elég olaj a piacon Irán nélkül is

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Oroszország és Szaúd-Arábia is növelte olajtermelését, szakértők szerint, hogy mérsékelje az iráni olajexport esetleges visszaesése miatti piaci aggodalmakat.

Korlátozás és árak

Az Interfax orosz hírügynökség által idézett egyik forrás szerint Oroszország napi 11,1 millió hordó kőolajat bányászott június első hetében. Májusban már a harmadik egymást követő hónapban napi 10,97 millió hordó volt az orosz olajtermelés. Oroszország egy korábbi megállapodás keretében ígéretet tett arra, hogy 11 millió hordó alá szorítja napi olajtermelését.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A megállapodás 2017 januárjában lépett életbe és a jelenleg 2018 végéig tartó termeléskorlátozási szerződés keretében az OPEC 14 tagja és tíz, a szervezeten kívüli nagy olajtermelő ország napi 1,8 millió hordóval fogta vissza a globális olajkínálatot. A csökkentés eredeti célja a globális olajtartalékok ötéves átlagra csökkentése volt, amit mostanra nagyjából sikerült is elérni. Az olajár a korlátozás bevezetése, 2017 eleje óta mintegy negyven százalékkal emelkedett.

Elemzők szerint az Irán ellen esetleg életbe lépő amerikai szankciók olajpiaci hatásának semlegesítésére vezethető vissza a növekvő orosz olajtermelés.

Amerika lépett oda

Donald Trump elnök május elején jelentette be az Egyesült Államok kilépését az iráni atomprogram korlátozására 2015-ben kötött nemzetközi egyezményből, és egyúttal kilátásba helyezte az Irán elleni szankciók újbóli életbe léptetését.

Az S&P Global Platts elemzők körében végzett felmérése szerint az intézkedés közvetlen hatása napi 200 ezer hordó iráni olajexport kiesése lenne, ami további hat hónap elteltével akár napi 500 ezer hordóra is növekedhetne. Egyes elemzők szerint viszont a világpiaci kínálat csökkenése akár napi egymillió hordóra is rúghat.

A Wall Street Journal értesülése szerint a piaci aggodalmak mérséklését, a piaci egyensúly megteremtését célozza az is, hogy az OPEC legnagyobb olajtermelője, Szaúd-Arábia a múlt hónapban több mint napi 100 ezer hordóval, napi mintegy 10 millió hordóra bővítette olajtermelést, amit júniusban további napi 100 ezer hordóval tervez növelni.

Az amerikai szankciók november elején lépnének életbe, és a washingtoni pénzügyminisztérium arra szólította fel az iráni kőolajat importáló országokat, hogy a rákövetkező hat hónapban fokozatosan csökkentsék vásárlásaikat.

XTB az ESMA szabályozásáról

Az európai Forex piac rendkívül fontos kihívásokkal fog szembenézni a 2018-as...

Személyes pénzügyek, hitel, öngondoskodás

4,144 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget értek el.

A meghirdetett mennyiségnél 6,5 milliárd forinttal nagyobb az összeg.

Szabálytalan műveletek miatt 4,9 milliárd dolláros a bírság.

ARC

Életének 66. évében súlyos betegség után elhunyt Sergio Marchionne, a Fiat...

Mike Manleyt választották a Fiat Chrysler élére.

Deviza

Csaknem 7 százalékkal gyengült a török líra a dollárral szemben

Nagyot gyengült a forint pénteken a főbb devizákkal szemben.

KRIPTOVALUTÁK VILÁGA

A kiberbűnözők az elmúlt évben 21 ezer ether kriptovalutát kerestek.

Önállóan forgalomképes blokklánc-alapú kriptovalutát hoztak létre.

Ezt olvasta már?

Szeptemberben ismét lépnek egyet az oroszok »