Már csak 10 évet kell várni a normális olajárra?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Egy évtized múlva ismét 90-100 dollár lesz az olaj hordónkénti ára Oroszország negyedik legnagyobb olajkitermelője, a Gazprom Nyefty, a Gazprom állami gázipari óriás leányvállalata szerint.

Padlót fogott az olaj

Erről Alekszandr Gyukov, a Gazprom Nyefty igazgatótanácsának elnöke nyilatkozott pénteki szentpétervári sajtóértekezletén. Gyukov szerint a kőolaj az elkövetkező három évben megmarad az 50-60 dolláros árszínvonalon.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj ára januárban ismét növekedésnek indult és 70 százalékot erősödve átlépte a hordónkénti 50 dolláros határt. Az olajár 2014 júniusa és 2016 eleje között rekordméretben zuhant vissza, a Brent 115-ről 27 dollárra, csaknem 80 százalékot hanyatlott.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint az olajár idei erősödésében az a várakozás játszott közre, hogy a kitermelők önmérsékletet tanúsítottak, emellett fennakadások jelentkeztek Irak, Nigéria és az Egyesült Arab Emírségek exportjában, az OPEC-en kívüli országok egy részében csökkent a kitermelés és csökkent a dollár árfolyama.

A cég elnöke szerint a Gazprom Nyefty idén 5 százalékkal, 59-60 millió tonnára növeli az olajkitermelését.

Korrigál az olaj

Az olaj ára a dollár erősödésével párhuzamosan tovább esett, noha a nagy finomítói kereslet és a nigériai szállítási zavarok támaszt jelentettek a jegyzéseknek.

Elemzők szerint a korábbi gyors áremelkedés reakciójáról van szó. A drágulásra spekuláló befektetési és fedezeti alapok nagy összegekkel léptek be az olajpiacra, de most a részvénytőzsdék gyengélkedése és a globális növekedési kilátások romlása miatt óvatosabbá váltak.

Kora délután a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordóját (159 liter) 49,92 dolláron jegyezték, 64 centtel alacsonyabban, mint csütörtök este. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus ára 61 centtel, 51,15 dollárra ment le.

Ezt olvasta már?

Szépen libikókázott a forint »