Már sosem lesz olyan az olaj, mint régen

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Mol-csoport elnök-vezérigazgatója nem tartja valószínűnek, hogy a közeljövőben újra hordónként 100 dollár fölé emelkedjen az olaj ára, Hernádi Zsolt a Handelsblatt című német üzleti lapnak azt mondta, az "aranykor örökre elmúlt".

Függetlenebb lehet az árváltozástól

A lap keddi számában megjelent interjúban a magyar olajkonszern elnök-vezérigazgatója kifejtette: a korábbi magas olaj- és gázárak teret nyitottak az alternatív technológiák előretörésének, az új versenytársak innovációs ereje pedig bevezette az alternatív energiaforrásokat a gazdaság legkülönfélébb ágazataiba, alacsonyabb olaj- és gázkeresletet eredményezve.

Ezekre a változásokra reagálva alkotta meg a Mol új, 2030-ig szóló stratégiáját - mondta Hernádi Zsolt. Hozzátette, a vállalat célja, hogy Kelet-Közép-Európa vezető petrolkémiai csoportjává váljon.

Az elnök-vezérigazgató elmondása szerint már nem az olaj- és gázkitermelés lesz a középpontban, ugyanakkor fontos része marad az integrált üzleti modellnek. Ennek eredményeként a Mol függetlenebb lehet a kőolajár változásaitól, így például az is kevésbé lesz mérvadó a cég számára, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) november 30-i, bécsi ülésén milyen döntést hoz a tagállamok termeléscsökkentéséről - hangsúlyozta.

Hernádi Zsolt megjegyezte azt is, hogy mivel a Mol hordónkénti 50 dolláros olajár mellett is profitábilis, nem változtat osztalékpolitikáján.

Szaúd-Arábián fog megbukni az OPEC terve?

Szerdán ül össze az OPEC, hogy döntsenek az olajkitermelés korlátozásáról, hogy stabilizálni tudják az olajár szintet. A dolog érdekessége, hogy hirtelen Szaúd-Arábia kitáncolni látszik az egyezség mögül, mondta el Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője.

A szaúd-arábiai energiaipari miniszter szerint az olajpiac a kitermelés csökkentése nélkül is egyensúlyba kerül jövőre.

Khalid al-Falih szerint jövőre bővül a kereslet, és a piac egyensúlyba kerül anélkül, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) beavatkozna a kitermelésbe. A szaúdi olaj iránt továbbra is nagy a kereslet, ami vélekedése szerint pozitív, és az olajpiac magára találásának egyik jele lehet.

A miniszter szerint nem az az egyedüli járható út, hogy az OPEC-találkozókon a kitermelés csökkentéséről döntsenek, a jelenlegi szint fenntartása is indokolt, a fogyasztás bővülése, valamint a fejlődő országok és az Egyesült Államok gazdasági növekedése miatt.

Ezt olvasta már?

Továbbra is gyengélkedik a forint »