-->

Marad az OPEC megállapodás

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az OPEC és a szervezeten kívüli olajexportálók kilenc hónappal, jövő március végéig meghosszabbították a kitermelés csökkentéséről szóló, június végén lejáró, eredetileg fél évre szóló megállapodást.

Mindenki csatlakozott

A Bécsben tartott egyeztetések sorát a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) küldötteinek a tanácskozása nyitotta. A közel öt órán át tartó megbeszélés eredményéről hivatalos bejelentés nem volt.

A szervezeten kívüliek tanácskozására siető kuvaiti olajügyi miniszter közölte egy újságírói kérdésre, hogy "igen, megszületett a megállapodás, a termelésvisszafogást kilenc hónappal meghosszabbítja az OPEC".

A szervezeten kívüli olajexportálókkal (Non-OPEC) a megbeszélés közel egy órán át tartott és délután fél hatkor az iráni olajügyi miniszter bejelentette, hogy a Non-OPEC tagjai csatlakoztak az OPEC döntéséhez.

Az OPEC 13 tagállama és a kartellen kívüli 11 nagy olajkitermelő ország tavaly decemberben állapodott meg arról, hogy az októberi szinthez képest január 1-jétől együttesen napi 1,8 millió hordóval fogják vissza a kitermelést fél éven keresztül. Az OPEC és a szervezeten kívüli olajexportáló országok következő közös ülését november 30-án tartják Bécsben.

Az OPEC délelőtti ülésén döntés született még arról, hogy 14. tagként felveszik Egyenlítői-Guineát. A közép-afrikai ország napi olajtermelése 300 ezer hordó körüli, ami az egyik legkisebb az 1960-ban alapított szervezet tagjai között.

Nem ér semmit?

Percekkel azután, hogy a Non-OPEC országok is rábólintottak a kőolajtermelés visszafogásának kilenc hónappal történő meghosszabbítására, az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1,68 dollár (3,11 százalék) csökkenéssel 52,28 dolláron állt.

Szakértők szerint csalódást okozott, hogy az OPEC és a Non-OPEC "csak" a termelés szinten tartásáról döntött, holott sok elemző az első félévinél nagyobb termelésvisszafogást várt.

Szerintük ugyanis azzal, hogy a kőolaj ára 50 dollár fölé emelkedett, nyereségessé vált és újraindult a palaolajtermelés az Egyesült Államokban. Ez pedig azt jelenti, hogy miközben további kilenc hónapig az OPEC és a szervezeten kívüliek nyomott szinten tartják a termelésüket abból a célból, hogy a világpiacon felhalmozódott olajfelesleg eltűnjön, ezzel egy időben az amerikai olajtermelés felpörög, ami azzal a veszéllyel járhat, hogy a bécsi megállapodás nem hozza meg a várt eredményt.