Markáns kínai jelenlét a Rosznyeftyben

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A CEFC kínai beruházási csoport bevásárolta magát az orosz Rosznyeftybe, amely a világ vezető tőzsdén jegyzett olajvállalata.

A vételi árról nem közöltek részleteket

Igor Szecsin, a Rosznyefty vezetője pénteken bejelentette, hogy a CEFC a QIA katari befektetési alap és a Glencore svájci cégcsoport konzorciumának 14,16 százalékát vette meg a Rosznyeftyben.

A vételi árról a Rosznyefty vezetője nem közölt semmit, hozzátette azonban, hogy az ügylet lezárásához a kínaiaknak még néhány engedélyt be kell szerezniük. A Reuters a kínai cég egyik képviselőjét idézve ugyanakkor azt mondta, hogy 9,1 milliárd dollárt fizettek a 14,16 százalékért.

A többségi tulajdonos az orosz állam

A Rosznyefty részvényára a moszkvai értéktőzsdén 3,2 százalékos emelkedéssel 315,85 rubel (1 rubel 4,45 forint) pluszban állt a 15 óra körül. Igor Szecsin közölte, a kínai befektető hitelből vásárolta meg a részesedést, a hitelnyújtó pedig egy európai bank volt.

A Glencore és a QIA konzorciuma tavaly lett a Rosznyefty résztulajdonosa, decemberben 10,5 milliárd euróért 19,5 százalékos részesedést vásárolt. A Rosznyefty többségi tulajdonosa az orosz állam, 50 százalék plusz egy részvénnyel, a második legnagyobb résztulajdonos pedig az olajipari BP, 19,75 százalékkal.

Ezt olvasta már?

Mégis életbe lépnek az importvámok, Peking bosszúra készül »