-->

Még nem érte el célját az OPEC korlátozása

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az OPEC és a szervezeten kívüli olajtermelő országok kilenc hónappal is meghosszabbíthatják az év elején életbe léptetett termeléskorlátozási megállapodásukat - értesült a Reuters hírügynökség az előzetes egyeztetésekhez közel álló forrásokból.

Maradt a túlkínálat

Az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) és a szervezeten kívüli legnagyobb olajtermelők, Oroszországgal együtt tavaly állapodtak meg abban, hogy a világpiaci árak stabilizálása érdekében januártól hat hónapig napi 1,8 millió hordóval csökkentik termelésüket. Az olajárak stabilizálódtak ugyan, de az olajpiaci túlkínálat és a felhalmozott nyersolajkészlet nem csökkent.

A megállapodástól távol maradt olajtermelő országok, elsősorban is az Egyesült Államok növelte termelését, az olajár ezért az OPEC által kitűzött 60 dolláros cél alatt maradt.

Támogatják a hosszabbítást

Az OPEC és a szervezeten kívüli olajtermelők május 28-án ülnek össze a termeléscsökkentési megállapodás további sorsának megvitatására. Az előzetes egyeztetésekben jártas források a Reuters hírügynökséget arról tájékoztatták, hogy az első negyedévi szezonálisan gyenge kereslet miatt az árcsökkenést elkerülendő a termeléskorlátozás hatályát akár kilenc hónappal, vagy esetleg egy évvel is meghosszabbíthatják.

Khalid al-Falih szaúdi energiaipari miniszter is jelezte egy hétfői nyilatkozatában, hogy elképzelhető a termeléskorlátozás meghosszabbítása az idei év második felén túl is.

"A tagokkal folytatott egyeztetések alapján bízom benne, hogy a megállapodás hatályát kiterjesztjük az év második felére, vagy akár még tovább is" - fogalmazott.

Alekszandr Novak orosz energiaipari miniszter is jelezte támogatását a termeléskorlátozás meghosszabbításához, mondván, az nagyban hozzájárulna az egészséges piaci egyensúly kialakulásához.

Bizonytalanság uralkodik az árupiacon
Az április 26.- május 2. hetet magába foglaló COT-riportban szereplő adatok alapján a vizsgált alapok tovább csökkentették a long pozícióikat (a vizsgált árupiaci határidős termékek forgalma alapján) - kiemelkedik az olaj-longok állományának 20 százalékos esése - áll Ole Hansen, a Saxo bank elemzőjének véleményében.