Még szerencse, hogy lesz elég búza

| forrás:
MTI/Reuters
| olvasási idő: kb. 1 perc

A szokatlanul meleg tél és az elenyésző fagykárok jó terméskilátásokkal kecsegtetnek a legnagyobb európai búzatermelő régiókban a Reuters hírügynökség kereskedők és piaci elemzők körében végzett felmérése szerint.

Az unióban a legtöbb búzát termesztő Franciaországban az enyhe télnek köszönhetően kiváló állapotban vannak a vetések és jó terméshozamra lehet számítani a megnövelt vetésterületen. A francia mezőgazdasági minisztérium becslése alapján a gazdák 5 millió hektár búzát vetettek a 2019-es termőszezonra, 2,9 százalékkal többet az előzőnél. Németországban, a második legnagyobb búzatermelő uniós tagországban a vetés a szokásosnál kettő-négy héttel hamarabb kelt ki és gyorsan sarjad - mondta el egy német gabonapiaci elemző a Reuters hírügynökségnek. Megjegyezte ugyanakkor, hogy néhány területen esetleg lehet még szárazsággal vagy fagykárral számolni, de összességében kiválóak a terméskilátások.

Németországban az előző szezonhoz képest 4,6 százalékkal 3 millió hektárra nőtt a búza vetésterülete. A harmadik legnagyobb búzatermelő Nagy-Britanniában szintén jók a terméskilátások. Az országban 4 százalékkal, ötéves csúcsra bővült a vetésterület, amely így az idei szezonban meghaladja az 1,86 millió hektárt.