Megindult az olaj ára

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Emelkedett a kőolaj világpiaci ára hétfőn az olajkitermelést akadályozó kanadai erdőtűz, valamint az olajipari minisztert is érintő szaúd-arábiai kormányátalakítás következményeként.

Lassan felfelé kúszik az árfolyam

Közép-európai idő szerint délután fél kettőkor az északi-tengeri Brent könnyűolaj júliusi szállításra hordónként (159 liter) 45,80 dollárba került, 43 centtel, 0,94 százalékkal drágult az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.

A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára júniusi szállításra hordónként 65 centtel, 1,45 százalékkal, 45,31 dollárra nőtt.

Tűz Kanadában

Az olaj árát emelte, hogy a kanadai Albertában május 1. óta pusztító erdőtűz miatt a kitermelés szintje napi egymillió hordóval - nagyjából az össztermelés egyharmadával - csökkent. A Fort McMurray térségében terjedő lángok immár 1560 négyzetkilométer területen pusztítanak.

Szakértők arra számítanak, hogy a tűz még hetekig, de akár hónapokig is tombolhat. A tűz délkeleti irányba, a szomszédos Saskatchewan tartomány felé terjed.

Miniszterváltás a szaúdiaknál

A befektetők emellett azt latolgatják, hogy milyen hatása lehet a szaúd-arábiai olajpolitikát több mint két évtizeden keresztül meghatározó olajipari miniszter, Ali al-Naimi leváltásának. Al-Naimit az energiaügyekért, az iparért és az ásványkincsekért is felelős szuperminisztérium élén Hálid al-Falih egészségügyi miniszter, a világ legnagyobb olajcége, a szaúdi Aramco igazgatótanácsának elnöke váltja.

Szakértők szerint a szaúdi kormány hét végén végrehajtott átalakításával Szalmán bin Abdel-Azíz király és mindenható fia, Mohamed mozgásba hozta az államapparátust annak érdekében, hogy végrehajtsa tervét az olajtól kevésbé függő gazdaság kialakítására.

Az elemzők többsége ugyanakkor úgy véli, hogy az olajipari miniszter lecserélése nem jár együtt a szaúdi energiapolitika mélyreható megváltoztatásával, így a kőolaj világpiaci árát leginkább a kanadai erdőtűz mozgatja, kevésbé indokolják a szaúdi fejlemények.

Bukott stratégia?

Ali al-Naimi befolyása már tavaly elkezdett hanyatlani, miután trónra lépett Szalmán király. Stratégiája, miszerint elárasztja olajjal a piacot, hogy leverje az árakat és ezáltal gyengítse a konkurenciát, ideértve a palaolaj-kitermelőket, nem nagyon hozott eredményeket - vélik a Commerzbank elemzői.

Az RBC Capital Markets kanadai befektetési bank szakértői viszont úgy látják, hogy a kevésbé karizmatikus és független Falih kinevezése a helyettes trónörökös, Mohamed bin Szalmán hatalmának megszilárdítását célzó stratégia része, és nem hoz változást a jelenlegi szaúdi olajpolitikába.

Ezt olvasta már?

A londoniak szerint alacsonyabb lesz az olajár - meglátjuk »