Megint 60 dollár alá csúszhat az olaj

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Az erős dollár és a szigorú Fed éppúgy az olaj ellen dolgozik, mint lassuló kínai gazdaság és az amerikai palások.

Nagyot esett tegnap a nyersolaj világpiaci ára, miután az amerikai energiaügyi minisztérium a vártnál magasabb készletemelkedésről számolt be. Az amerikai kőolajkészletek az elmúlt héten 3 millió hordóval nőttek, szemben a várt 2,1 millió hordóval. A

készletbővülést a kereslet visszaesésével azonosította a piac, így a Brent ára 64,5 dollár, míg a WTI 61,5 dollár közelébe csúszott.

OPEC kontra USA

A tengerentúli készletadatok is arra utalnak, hogy hiába csökkenti az OPEC a kitermelést, mert ha emelkedik a nyersolaj ára, akkor ez rendre újabb palaolaj termelőket csal a piacra – mondta Vetter Péter, a Magyar Részvénykereskedelmi Zrt. üzletkötője.

Hozzátéve: az Egyesült Államok már jelenleg is majdnem annyi olajat önt a piacra, mint Szaúd-Arábia, s közel áll ahhoz, hogy a világ első számú olajexportőrévé váljon.

Ennek következtében az OPEC termelés korlátozó intézkedéseinek árfelhajtó hatását kioltja az amerikai kitermelés bővülése. Azt lehet mondani, hogy a piacon forgó kőolaj mennyisége lényegében stabilizálódott.

A Fed is az olajár ellen dolgozik

További két tényező is az olajár emelkedése ellen hat – folytatta. Az egyik a kínai gazdaság lassulása, ami a kereslet csökkenését vetíti előre. A másik pedig a dollár erősödése.

Pláne, hogy támasz szinthez érkezett a dollár az euróval szemben, s a Fed további monetáris szigorítást mérlegel, ami szintén a dollárt erősíti.

Morzsolódnak a csúcsok

Mindezek fényében sanszosabb, hogy hamarosan újra 5-össel kezdődik az olaj ára, mint hogy megkapaszkodjon a 60 dollár feletti szinteken. Ha a chartra pillantunk, azt láthatjuk, hogy 58 és 60 dollár között húzódik a támasz zóna. Ez a szint február elején megállította az esést, míg tavaly decemberben még ellenállásként szolgált.

Észre kell venni azt is, hogy a 65 dolláros csúcsot követő korrekció után, immár csupán 64 dollárig volt szusz az emelkedésben.