Megzuhant reggel az olaj

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Több mint egy százalékkal esett a kőolaj ára a péntek kora reggeli kereskedésben, miután a korábbi adatok szerint emelkedett az OPEC olajtermelése, a legfrissebbek pedig azt mutatták, hogy az amerikai olajtermelés is felpörgött.

Röviddel 7.30 óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 60 cent (1,25 százalék) csökkenéssel 47,51 dolláron állt hordónként. Ugyanekkor a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 61 cent (1,34 százalék) eséssel 44,91 dolláron állt.

A legfrissebb adat szerint az elmúlt egy hétben az amerikai olajtermelés 1 százalékkal napi 9,34 millió hordóra emelkedett. Az egy évvel korábbihoz képest pedig 10 százalékkal bővült az amerikai termelés.

Egy korábban közölt adat szerint az OPEC olajtermelése júniusban már a második egymást követő hónapban nőtt. Az olajkartell termelése annak ellenére emelkedett, hogy egy tavalyi megállapodás szerint csökkenteni kellene a termelést az idei év januárja és 2018 márciusa között. Az OPEC napi 25,92 millió hordó kőolajat exportált a múlt hónapban, napi 450 ezer hordóval többet, mint májusban és napi 1,9 millió hordóval többet, mint egy éve.

A Morgan Stanley amerikai befektetési bank egyik jelentése máris megkongatta a vészharangot és úgy fogalmazott, hogy ha az OPEC nem lesz képes betartani a felvállalt termelésvisszafogást, akkor az a kőolaj árcsökkenéséhez vezethet.

Elfáradt a hét végére Európa
Mínuszban indult a kereskedés a fontosabb nyugat-európai tőzsdéken pénteken, az előző napi gyengülés után. A BUX stagnált.

Ezt olvasta már?

Rontotta a globális olajkeresletielőrejelzésén az energiaügynökség »