Mélyrepülésbe kezd az arany az adóreform miatt?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az arany hét elejei kiugrása, amelyet a geopolitikai kockázatok indokoltak, rövid életűnek bizonyult. Janet Yellen héja jellegű beszéde, amely után a piac nagyobbnak látja a decemberi kamatemelés esélyét, Trump elnök és a Republikánus párt adócsökkentési terveivel együtt az arany számára kedvezőtlen mozgásokat indítottak el a különböző eszközosztályokban - írja a Saxo Bank szakértője, Ole Hansen.

Azt a felfogást követve, hogy az alacsonyabb kamatok élénkítik a gazdaságot, az amerikai részvények meglódultak, míg a dollár folytatta két és fél éves mélypontjáról a visszaerősödést. Ráadásul a kötvényhozamok is ugrottak, ami a piac reakciója arra a félelemre, hogy egy esetleg nem kellően megalapozott adócsökkentés a megnövekedett központi deficit miatt növeli a szövetségi állam hitelfelvételét.

A 10 éves amerikai államkötvény reálhozama kéthónapos csúcsra, 0,46 százalékra ugrott, míg a dollár háromhónapos csúcsot ért el a jennel szemben. 

Elveszti erejét?

Az arany a felét elvesztette annak az unciánkénti 150 dolláros erősödésnek, amely július és szeptember eleje közt volt megfigyelhető. A korrekciókat, persze amíg nem túl mélyek, általában üdvözlik a pici szereplők, mivel megadja a lehetőséget a beszállásra azoknak a kereskedőknek is, akik lemaradtak egy rali elejéről.

Az arany az elmúlt négy évben az 1235 dolláros unciánkénti átlagár körüli oldalazó mozgást végzett. A legutóbbi piaci fejlemények újra lecsökkentették annak az esélyét, hogy az arany váratlanul kitörjön ebből az oldalazásból.

A szeptember elejei rali ennek a sávnak a 2016-os plafonján, a 1375 dollár/uncia szinten vérzett el, ami tovább erősíti azokat a piaci véleményeket, miszerint még jó ideig a sávban marad az arany. 

Hogy néz ez ki rövidtávon?

Rövid távon azt kell a kereskedőknek megítélniük, hogy a jelenlegi gyengülés több-e, mint egy viszonylag mély korrekció. Technikai szempontból pozitív jel, hogy az arany 1265 dollár/uncia fölött maradt, ami a 61,8 százalékos korrekciós szintje a legutóbbi ralinak, és – ami még fontosabb – 38,2 százalékos korrekciója a december óta számított ralinak (unciánként 1122 – 1358 dollár).

A geopolitikai kockázat is megmaradt, és ez fenntartja az alacsony kockázatú eseményekkel szemben biztosítékokat kereső befektetők arany iránti keresletét. Ezek alapján a piac nem fél attól, hogy eszkalálódik az arany long pozíciók zárása. 

Ezt olvasta már?

Iszony a zöldhasú-árú viszony »