Mi lesz veled, olaj?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Korrekcióra számíthatunk az olajpiacon, mivel a 70 dollár/hordó szint feletti ár az olaj világpiacának jelenlegi viszonyait tekintve nem fenntartható - írja elemzésében Ole Hansen, a Saxo Bank szakértője.

Kockázatkerülés a piacokon

Januárban és február elején láthattunk is eladási hullámokat, amelyek nagy része a kockázatkerülő magatartás felerősödésére volt visszavezethető, amit viszont a gyengélkedő részvénypiac és az emelkedő kötvényhozamok váltottak ki.

Azok a kereskedők, akik jelentős long pozíciókat halmoztak fel, már keresték az alkalmat a kitettségük csökkentésére. Ugyanakkor az is megállapítható, hogy a február elejei körülbelül 10 százalékos korrekció bőven belefér abba, hogy egy gyenge technikai korrekciónak tekintsük az egyébként felfelé tartó trendben. 

Erre a COT-riportokban (a hedge fund-oknak és vagyonkezelőknek az Egyesült Államok különböző határidős piacain felvett devizapiaci és árupiaci pozícióit elemző heti riportokban) megfigyelhető spekulatív pozíciók alakulása enged következtetni.

A múlt pénteken kiadott COT-riport az olaj long pozíciók mindössze 5 százalékos csökkenéséről számol be, míg a friss short pozíció nagysága elenyésző volt. A piac tehát alapvetően fenntartja a bika-kilátásokat az olajjal kapcsolatban. 

Azért vannak fenyegető jelek

Ha a részvénypiac további gyengélkedését tapasztaljuk, vagy az OPEC-en kívüli országok nagyobb ütemben kezdenék növelni a kínálatot, az újabb nyomás alá helyezné a piacot.

A Brent most egy 61-70 dollár/hordó sávban mozog, és a 61-es szint kulcsfontosságú lehet, mert ez a 38,2 százalékos korrekciója a tavaly júniustól januárig tapasztalt ralinak, és mint jelentős Fibonacci szint, sok kereskedő viselkedésére és reakciójára van hatással.

A WTI esetében ez a 38,2 százalékos Fibonacci szint 58 dollár/hordónál van. Ezekre a szintekre különösen nagy figyelmet kell fordítani, mert ezek esetleges áttörése megnyitja az utat lefelé. 

Összegzés

Mindent egybevéve jelenleg inkább egy lefelé tartó fordulatnak van nagyobb esélye rövid távon. Az évnek abban a szakaszában vagyunk, amikor a készletek – az Egyesült Államokban és a világ egyéb részein is – nőnek, miközben az egyesült államokbeli kitermelés is stabilan nő.

Ezek a tényezők együttesen negatív hatással vannak az olajárra, de ne feledjük, hogy a piaci fundamentumok lényegesen kedvezőbbek, mint egy évvel ezelőtt, ami azt jelenti, hogy az árak esése újabb vevők belépését váltaná ki. 

Ezt olvasta már?

Júniusban 2,9%-kal nőttek az árak »