Milliárdos megbízást nyert az Opus érdekeltsége

| forrás:
Wise Advisory Group Kft.
| olvasási idő: kb. 1 perc

Nettó 9,098 milliárd forint értékű mélyépítési megbízást nyert el az Opus Global Nyrt. építőipari divíziójába tartozó Mészáros és Mészáros Kft. a Békés Drén Kft.-vel közösen - tette közzé a Budapesti Értéktőzsde honlapján az Opus. A Mészáros és Mészáros Kft. által vezetett konzorcium a tiszavasvári gyógyszergyár egykori hulladéklerakójának területén végzi el a kármentesítési munkálatok első ütemét, a beruházást nyolcvan százalékban a Mészáros és Mészáros Kft. végzi. A közbeszerzési tendert a Nitrokémia Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgálató Zrt. írta ki, az ajánlattevő várhatóan november közepéig köti meg a szerződést a nyertes konzorcium tagjaival.

A tiszavasvári Alkaloida Vegyészeti Gyár egykori hulladéklerakója 26 hektáron terül el. A kármentesítési munkálatok első ütemében a területet úgynevezett mélyrésfalas technológiával zárják körbe. A Mészáros és Mészáros Kft. és a Békés Drén Kft. legalább 28-30 méter mély vízzárórésfalat épít, amely megakadályozza a szennyeződés tovább terjedését a talajban. A 60 centiméter széles résfalba nagy sűrűségű műanyagból készült lemezt építenek be, amellyel tökéletes vízzáróság érhető el. A résfalazás során kitermelt, szennyezett földet olyan hulladékkezelőbe szállítják el, amely veszélyes hulladék kezelésére, ártalmatlanítására jogosult.

A résfalon kívül rekedt szennyezőanyagokat úgynevezett Pump&Treat technológia alkalmazásával távolítják el a vízadó rétegekből. Ennek érdekében vízkitermelő kutakat, víztisztító- és visszanyelető rendszert építenek ki, amelynek próbaüzeme 12 hónapig tart. A konzorcium további feladata, hogy az első hat hónapban élesben is üzemeltesse a víztisztító rendszert.   

„Az Opus Global Nyrt. értékként tekint a környezetvédelemre, úgy látjuk, hogy a kapcsolódó feladatok egyre jelentősebb részét teszik ki az építőipari megbízásoknak. Felelős vállalatként pedig építőipari portfóliónk cégeivel részt kívánunk vállalni a hasonló feladatokból.” – mondta Halmi Tamás, a tőzsdei társaság ipari divíziójának vezetője.

Az Opus Global Nyrt. tavaly apportálta építőipari portfóliójába a Mészáros és Mészáros Kft.-t, valamint az R-Kord Kft.-t. Az építőipar Magyarország egyik legnagyobb növekedési potenciállal rendelkező gazdasági ágazata, így az ebben a szektorban működő leánycégek a tőzsdei társaság számára stratégiai fontosságúak. Az Opus Csoport elkötelezett az építőipari leánycégei működési területének és feladatköreinek szélesítése mellett a részvényesi érték növelése érdekében.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Még mindig lendületben az építőipar »