Mire jutnak az olajminiszterek?

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Novemberben dönthet az OPEC a kitermelési kvóta meghosszabbításáról. Ami hosszabb távon stabilizálhatja az 50 dollár felett éppen csak megkapaszkodott olajárat.

A tegnapi tengerentúli készletadatok után most az OPEC holnapi vegyes olajminiszteri ülésére figyel az piac, ahol javasolhatják a termelési kvóta jövő március utáni meghosszabbítását. Amiről a novemberi plenáris ülésen hozhat döntést a szervezet.

Vége a hurrikán szezonnak

A szerdán közzétett amerikai készletadatok azt mutatják, hogy az üzemanyag készletek 2015 novembere óta nem látott szinteken vannak, míg a finomított termékek készletei 2011 óta nem látott szintekre süllyedtek – mondta Kovács Bálint, az Equilor elemzője. Hozzátéve: mindeközben a nyersolajkészletek emelkedtek.

Arról van szó, hogy a hurrikán szezon idején leállt finomítók most újra nagyobb fordulatra kapcsoltak, s látható, hogy a kereslet is élénk. Ami rövid távon megalapozhatja az olajár emelkedését.

50 dollár a technikai támasz

Emellett a Fed ülése gyengítette a dollárt, ami szintén felfelé tolja az olaj árát. És ha a chartra pillantunk, akkor azt látjuk, hogy az 50 dolláros lélektani szint egyelőre támaszként szolgál.

Mit mondanak az olajminiszterek?

A hosszabb távú kilátások az elemző szerint az OPEC lépéseitől függenek. Fontos a holnapi vegyes olajminiszteri ülés, ahol nem csak OPEC tagok vesznek részt. Ha itt támogatják a termelési kvóta meghosszabbítását, amire van esély, hiszen Oroszország és Szaúd-Arábia pártolja az elképzelést, akkor a szervezet novemberi plenáris ülése hozhat döntést.

Renitenseken múlhat a siker

Érdekes a kvóta teljesítés alakulását is figyelni – folytatta. Látható, hogy a kvóta sorsa lényegében a renitensek – Líbia és Nigéria – kezében van. Irán annyiban kivétel, hogy a korábbi szankciók miatt az országnak egyelőre szabad kártyája van.

Persze, arról sem szabad elfeledkezni, hogy ha az OPEC rendet is tenne a saját soraiban, s a kvótával feljebb tornászná az olaj árát, akkor azért arra lehet számítani, hogy a magasabb árszinten  újra piaca lépnek a tengerentúli palaolaj termelők.

Ezt olvasta már?

Csökkent az olaj- és gázfúró kutak száma »