Most ezért vetettük a szemünket Új-Zéland-ra

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Fontos cél a szabadkereskedelmi tárgyalások idei sikeres lezárása az Európai Unió és Új-Zéland között - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, miután Jacinda Ardern új-zélandi kormányfővel tárgyalt pénteken Brüsszelben.

"Véleményem szerint mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy még idén tető alá hozzuk a megállapodást, a mandátumom lejárta előtt" - mondta Juncker. Ardern hangsúlyozta, hogy támogatja a brüsszeli testület ambiciózus megközelítését. A csendes-óceáni ország kormányfője ezután Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével egyeztetett. "Földrajzilag távol vagyunk egymástól, de politikailag és gazdaságilag közeli partnerek és barátok vagyunk" - emelte ki Tusk a találkozót követően, az egyezmény mielőbbi megkötését sürgetve, amely szerinte "hatalmas stratégiai fontossággal" bír a szabályalapú nemzetközi rend szempontjából. "A jelenlegi bizonytalan globális környezetben felbecsülhetetlen értékű a barátság az Európai Unió és Új-Zéland között" - fogalmazott.

A felek közötti szabadkereskedelmi tárgyalások hivatalosan tavaly júniusban kezdődtek meg. Új-Zélandnak 9 milliárd euróval az EU a második legfontosabb kereskedelmi partnere Ausztrália után. Szakértők szerint a tervezett egyezmény nyomán közel felével növekedhet a kétoldalú árukereskedelem volumene. Az Európai Unió egyes sérülékenyebb ágazatokban, például a tejtermékeket és a marhahúst illetően, jobban megnyitná ugyan, de nem liberalizálná teljesen a piacot.

Ezt olvasta már?

Történelmi jelentőségű pont Afrikában »