Nagy a baj a kínai sertéshússal

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A FAO becslése szerint Kínában idén legalább húsz százalékkal csökken a sertéshústermelés az országban tavaly megjelent sertéspestis miatt, amiért azóta folyamatos a kényszervágás.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete májusban még szerényebb, 10 százalékos kínai sertéshústermelés visszaesést várt. Ázsiában először 2017 márciusában bukkant fel a betegség, mégpedig a Kínával szomszédos Szibériában. Kínában az első sertéspestissel fertőzött állományt tavaly augusztus elején fedezték fel. A FAO csütörtökön ismertetett előrejelzése szerint az idén a globális sertéshústermelés 8,5 százalékkal, 110,5 millió tonnára zsugorodik.

Kína rendelkezik a világ sertésállományának csaknem a felével, valamint Kína a világ legnagyobb sertéshús előállítója és fogyasztója is. A kínai statisztikai hivatal nemrég közölte, hogy az idei első kilenc hónapban 17,2 százalékkal, 31,81 millió tonnára apadt a sertéshústermelés az országban. Eközben a sertésállomány éves összevetésben 28,5 százalékkal, 306,75 millió egyedre zuhant szeptember végén. A sertésállomány ezzel már a 11. egymást követő hónapban zsugorodott. Az először Afrikában csaknem száz éve felfedezett betegség szinte kivétel nélkül halálos kimenetelű az állatok - Európában a sertések és a vaddisznók - esetében, de kórokozója az embert nem betegíti meg.

A sertéspestis járványokat nehéz megfékezni, mivel nem létezik hatékony védőoltás ellene. A sertéspestis járványt csak nagyon szigorú igazgatási és rendészeti intézkedésekkel lehet megállítani, az állattenyésztőknek pedig hatalmas anyagi veszteségeket okoz, hogy egyebek között meg kell semmisíteni a fertőzött állományt, fertőtleníteni kell a telephelyeket és hosszú ideig nem forgalmazhatják termékeiket.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Termeléscsökkenéstől tart a német vegyipar »