Nagy bajban a vasérctermelő óriás

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A világ legnagyobb vasérctermelője, a brazil Vale 12 milliárd 129 millió dolláros veszteséget termelt tavaly a nyersanyagárak összeomlásának, a brazil fizetőeszköz erős leértékelődésének és egy zagytározó fala átszakadásának következményeként.

Tavalyelőtt, 2014-ben még 657 millió dolláros nyereséget ért el a vállalat. Tavaly azonban a brazil reál árfolyama 47 százalékkal gyengült az amerikai dollárhoz képest, ami tragikus hatást gyakorolt a vállalat adósságállományára. Ráadásul csökkentek a bevételek, miközben a vasérc ára 43 százalékot esett.

A tavalyi utolsó negyedévben a Vale 8 milliárd 569 millió dolláros veszteséget könyvelhetett el az előző negyedévi 2 milliárd 117 milliós veszteség után.

A vállalat helyzetét tovább súlyosbította, hogy tavaly november 5-én átszakadt a Samarco vasércbányászati cég nagy zagytározójának fala Minas Gerais szövetségi államban, a Rio de Janeirótól mintegy 300 kilométerre északra lévő Mariana város közelében. A zagytározó a külszíni fejtés melléktermékeként keletkezett üledék és víz megtartására szolgált.

A baleset kövekeztében 17 ember meghalt, kettő pedig eltűnt. A zagytározóból kiömlött iszaphullám a Rio Doce folyón keresztül eljutott az Atlanti-óceánig, hatalmas környezeti károkat okozva a 650 kilométer hosszú útvonalon. A Samarco 50 százalékban a Vale, 50 százalékban pedig az ausztrál-angol BHP Billition tulajdona.

A brazil kormány decemberben 5,2 milliárd dolláros kártérítési igénnyel indított pert a katasztrófáért felelős bányavállatok ellen.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Nem számítottak rá. de ráhajtott a brazil gazdaság »