Nagyot lódult az olaj az OPEC-hírre

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Nyolc éve nem változtatott az OPEC a termelési kvótán, a mostani csökkentés

2008 óta először a termelés csökkentéséről döntött az OPEC, az elfogadott kvóta pedig 32,5 millió hordó/nap lett. A hír hatására az olaj árfolyama több mint 9 százalékos pluszba került, jelenleg a Brent típusú olaj 52,4 dolláron áll - mondta el Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője.

Ebben állapodtak meg

Az értesülések szerint a kartell tagjai a termelés napi 1,1 millió hordós csökkentésében állapodtak meg. A 14 tagország termelését a jelenlegi napi 33,6 millió hordóról napi 32,5 millió hordóra csökkenti. A mostani lesz 2008 óta az első termeléscsökkentő megállapodás az OPEC részéről.

Az OPEC rendelkezik a világ ismert olajkészletei 81 százaléka felett. A megállapodásról szóló egyelőre informális értesülések szerint az egyezség azért jöhetett létre, mert Szaúd-Arábia hajlandónak bizonyult "jelentős mértékben" visszafogni termelését, Irán pedig beleegyezett termelésének korlátozásába a szankciók előtti szinten.

Így látja az elemző
Tart az optimizmus a világ tőzsdéin, mert a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai szerdán Bécsben úgy döntöttek, hogy január 1-jétől napi 32,5 millió hordóra csökkentik a kitermelt kőolaj mennyiségét. Ugyanakkor az európai befektetők óvatosabbak a hétvégi olasz népszavazás miatt. A Mol tovább folytathatja az emelkedést - tette hozzá.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Fontos partnert szereztek a termesztők »