Ne várjunk túl sokat az olajtól

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Az olaj árfolyama több napos csökkenés után kedden 3,5 hónapos mélypontot ért el, majd szerdán fordulat következett a chart-on, a meglepő amerikai készletadatoknak köszönhetően. A kockázatok jelenleg lefele mutatnak, nem valószínű, hogy 55 dollár felé emelkedik a kurzus.

Három havi mélypontra csökkent a kőolaj világpiaci ára, miután a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) kedd délután kiadott márciusi jelentésében arról számolt be, hogy a fejlett országok tartalékai az ötéves átlagszint fölé emelkedtek, dacára a január óta működő kitermeléscsökkentési megállapodásnak.

Szokásos havi jelentésében az OPEC közölte, hogy a világ olajkereslete tavaly napi 95,05 millió hordót tett ki, 1,38 millió hordóval többet az előző évinél. Idén várhatóan napi átlagban 96,31 millió hordóra emelkedik a globális kereslet, azaz 1,26 millió hordóval haladja meg a tavalyit.

Februári előrejelzéséhez képest 70 ezer hordóval emelte a napi olajkereslet bővülésének mértékét az OPEC. Az OPEC-en kívüli országok tavaly napi átlagban 57,34 millió hordó olajat termeltek ki, idén pedig várhatóan 57,74 millió hordóra kúszik fel ez a mennyiség. A februári prognózishoz képest 160 ezer hordóval emelték a napi kitermelés növekedésének várható szintjét.

Másodlagos közlések szerint az OPEC kitermelése tavaly napi átlagban 32,47 millió hordóra rúgott. Januárban 32,097 millió, februárban pedig 31,958 millió hordó olajat hozott fel a földfelszínre a szervezet 13 tagországa, amelyek közül csak Irán és Nigéria növelte a kitermelést. Dacára a kínálat csökkentésének a raktárkészletek tovább emelkedtek, és nem csak az Egyesült Államokban, hanem Európában is - mutatott rá az OPEC.

Ezt olvasta már?

Hova szakadtak a részvényárak a BÉT-en és hol állunk most? »