Négyéves csúcsra ért a nyersolaj ára

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Kedden ismét négyéves csúcsra emelkedett a nyersolaj ára, a befektetők aggódnak, mivel hamarosan hatályba lépnek az Irán ellen elrendelt amerikai szankciók, de a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai és partnerei, élükön Oroszországgal, vonakodnak növelni a kitermelést, amivel ellensúlyozhatnák az iráni olajszállítmányok kiesésének a globális kínálatra gyakorolt hatását.

Eddigi napi maximumán a novemberi szállítású Brent hordónként 1,06 százalékos nyereségben, 82,20 dolláron forgott, ami 2014 novembere óta a legmagasabb ár. A WTI-t 0,80 százalékos pluszban, 72,66 dolláron jegyezték, utoljára július elején állt ilyen magasan az ár. Hétfőn a Brent napi maximumán 81,39 dolláron, ugyancsak négyéves csúcson járt, a WTI pedig 72,28 dolláron állt, két és fél havi csúcson. Az olajárak már az ötödik egymást követő negyedévben növekednek, ami 2007 eleje óta a leghosszabb egybefüggő időszak. Akkor zsinórban hat negyedéven át drágult a nyersolaj, ami hordónként 147,50 dolláros rekordszintre repítette óta az árakat.

Az Egyesült Államok november 4-én lépteti életbe az Irán olajiparát sújtó büntetőintézkedéseket. Washington nyomást gyakorol a külföldi kormányokra és vállalatokra is, hogy hagyjanak fel az Iránnal való együttműködéssel és állítsák le vásárlásaikat. Harry Tchilinguirian, a BNP Paribas francia nagybank nyersanyagpiaci stratégiákért felelős vezetője rámutatott, hogy Irán jelentős mennyiségű olajexporttól esik el, és tekintettel a nagy olajexportőr országok vonakodására, nehéz lesz pótolni a hiányt. Mohammad Barkindo, az OPEC főtitkára kedden Madridban nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy az olajkartellnek és partnereinek, köztük Oroszországnak, fontos az együttműködés annak biztosítására, hogy "nem kerülnek egyik válságból a másikba".

A Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzése szerint idén napi 1,4 millió, jövőre pedig 1,5 millió hordóval emelkedik a világ napi olajkereslete, de a kereslet emelkedésével lassan már nem tud lépést tartani a kínálat. Donald Trump amerikai elnök arra kérte az OPEC tagállamait és Oroszországot, hogy növeljék kitermelésüket a kieső iráni export pótlására, de elutasítás volt a válasz. Irán az OPEC harmadik legnagyobb olajkitermelő országa. Az úgynevezett OPEC+csoport - a kitermelés-csökkentési megállapodásban résztvevő OPEC-tagállamok és az olajkartellen kívüli nagy olajexportáló országok - a hét végén Algírban tartott, miniszteri szintű ülésén kizárta, hogy azonnali hatállyal emeljék a kitermelést. Elemzők ennek nyomán egybehangzóan további áremelkedést várnak, és egyre erősebb azok hangja, akik hordónként 100 dolláros árat jósolnak és a mostani helyzetet a 2007/2008-as ralihoz hasonlítják.

Ezt olvasta már?

Nőtt a Lukoil profitja »