Nem az aranyba menekülnek a befektetők

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A legutóbbi COT-riport által vizsgált időszakban (május 10 - május 16) az alapok tovább csökkentették az árnövekedésre játszó pozícióikat aranyban és ezüstben - áll Ole Hansen, a Saxo Bank elemzőjének véleményében.

Mindez annak ellenére történt, hogy Washingtonban nőtt a politikai bizonytalanság, ami a múlt hét közepén az ár megugrásához vezetett. Ebben a hónapban eddig 58 százalékkal csökkent az arany long pozíciók állománya, ami utoljára 8 hete volt ilyen alacsony. Az ezüstöt 5 hete adják az alapok, és a nettó long pozíció rekordszintet elérő állománya is jelentősen lecsökkent.

Az energiaszektort a földgáz és a feldolgozott termékek vásárlása jellemezte, ami ellensúlyozta a WTI-olaj pozíciók csökkenését. Az Opec jelentős verbális támogatást adott az olajnak, és ez a május 25-i Opec-üléssel kapcsolatos várakozásokkal és a múltheti (az olaj árára szintén támogatólag ható) amerikai készletezési riporttal együtt vezetett a múlt hét közepén kezdődött áremelkedéshez és a short pozíciók egy részének zárásához.

A gabonákat illetően mind a long, mind a short állomány nőtt, az utóbbi nagyobb mértékben, így a nettó long pozíció is csökkent.

Ez volt múlt héten
A május 9-vel záródó egyhetes időszakot elemző COT-riportban szereplő adatok alapján a spekulatív alapok folytatták az euró short pozícióik zárását, így az eladási pozíciók egyéves mélypontra estek vissza a vizsgált körben. Ugyanakkor a május 9-vel záródó egyhetes időszakban négy hét óta először voltak az alapok összességében vevők a dollárra. Az euró, a svájci frank és az angol font vásárlásánál nagyobb mértékű volt a jen és az árupiaci kitettségű devizák - köztük az ausztrál dollár - eladása. A mexikói peso vásárlása négy éve nem volt ekkora a vizsgált spekulatív alapok körében.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Átlagon aluli az észak-koreai gabonatermés »