Nem is rossz eredmény ez az olajtermelőktől

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Januárban 86 százalékban tartották be az OPEC tagországok és a szervezeten kívüli olajtermelők a termeléscsökkentésre tett ígéretüket.

86 százalék

Az OPEC és Oroszországgal együtt a szervezeten kívüli 14 legjelentősebb olajtermelő tavaly a termelés együttesen napi 1,76 millió hordós csökkentésében állapodott meg a világpiaci túlkínálat mérséklése, az olajár csökkenésének a megakadályozása érdekében. Az OPEC napi 1,2 millió, a szervezeten kívüli országok pedig napi 558 ezer hordós csökkentést vállaltak.

Az egyezmény betartásának a felügyeletével megbízott testület, az OPEC és szervezeten kívüli olajtermelők olajipari minisztereinek a tanácsa, a JMMC (Joint OPEC-Non-OPEC Ministerial Monitoring Committee) idei első ülését követően pénteken bejelentette, hogy januárban a felek 86 százalékban tartották be a megállapodás szerinti termeléscsökkentést.

A JMMC közleményében megelégedésének adott hangot az elért eredmény láttán, de egyúttal a megállapodás szerinti termeléscsökkentés 100 százalékos teljesítésére szólította fel az egyezmény minden résztvevőjét. A JMMC második ülésére márciusban kerül sor Bécsben, majd a harmadikra március végén Kuvaitban.

Hülyére keresi magát Oroszország az olajjal

Busásan megtérül az olajkitermelés csökkentése Oroszországnak, az emelkedő olajáraknak köszönhetően a költségvetés bevételei 1500 milliárd, a vállalatoké pedig 700 milliárd rubellel növekedhetnek éves szinten - jelentette ki Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter.

Az Interfax orosz hírügynökségnek adott, csütörtökön közölt interjúban Novak rámutatott, hogy a nagy olajexportáló országok kitermeléscsökkentési megállapodása nélkül a kőolaj hordónkénti ára 35-40 dollár körül mozogna a jelenlegi 55 dollár helyett. Ez a 10-15 dolláros különbség az orosz költségvetés és vállalatok számára napi minimum 110 millió dolláros többletbevételt eredményez - hangoztatta.

Rubelben számolva az olajárak emelkedéséből származó többletbevétel éves szinten akár 1500 milliárd rubelt is hozhat a költségvetés konyhájára, míg a vállalatoknál 700 milliárdos többet keletkezhet.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Fent is lent is járt a forint »